Spanje vaccineert recordaantal mensen op een dag

door admin
Spanje vaccineert recordaantal mensen op een dag

Spanje kreeg afgelopen donderdag ruim een miljoen doses AstraZeneca-vaccin en aankomende maandag komen daar nog eens nog 1,2 miljoen doses Pfizer-vaccin bij. Minister Darias van Volksgezondheid liet weten dat de doelstelling om deze zomer (voor 21 september) 33 miljoen Spanjaarden te hebben gevaccineerd nu binnen handbereik is. Dat is 70 procent van de totale bevolking en daarmee is er dus sprake van groepsimmuniteit.

13,5 procent van de inwoners in Spanje heeft nu de eerste prik gekregen; 6,8 procent heeft ook al de tweede vaccinatie gehad. In Catalonië is met bijna 81 duizend doses afgelopen woensdag ook een recordaantal mensen gevaccineerd sinds het begin van de campagne afgelopen december. In Catalonië heeft nu 17,7 procent van alle inwoners in ieder geval de eerste prik gehad.

Regio’s zetten vaccinatiecampagnes voort tijdens Pasen

De regio Madrid heeft laten weten de vaccinatiecampagne niet te zullen onderbreken tijdens de paasdagen, ondanks dat veel gezondheidscentra dan gesloten zijn. Het stadium Wanda Metropolitano en het Hospital Enfermera Isabel Zendal blijven in ieder geval open voor de voortgang van de campagne.

Ook Cantabrië heeft afgelopen woensdag een locatie geopend voor massale vaccinatie. In het Palacio de Exposiciones de Santander worden aankomende zaterdag naar verwachting 2.800 mensen met essentiële beroepen en de 80-plussers gevaccineerd.  

De regioregeringen van Navarra, Castilië en León en Extremadura hebben eveneens laten weten de campagne tijden Pasen niet onderbreken. De regio Valencia en de autonome stad Ceuta zijn nog in afwachting van nieuwe doses vaccin. Als die op tijd binnen zijn, gaat ook hier het vaccinatieprogramma tijdens de feestdagen gewoon door. 

In Baskenland worden de komende dagen eerst alle 80-plussers en de mensen met essentiële beroepen ingeënt. Daarna volgt de leeftijdsgroep onder de 65 jaar. 

De regio La Rioja gaat bij voldoende beschikbaarheid van vaccins tijdens de paasdagen door met vaccineren in het Hospital San Pedro, het Centro de Investigación Biomédica de la Rioja en de Fundación Hospital de Calahorra.

Op de Balearen worden zowel in de gezondheidscentra als de op locaties voor massavaccinatie tijdens de paasdagen alle 80-plussers gevaccineerd.

Ruim 3 miljoen mensen in Spanje besmet geraakt

In totaal zijn sinds de aanvang van de pandemie in Spanje 3.291.394 mensen besmet geraakt met het coronavirus. Volgens de officiële gegevens van het ministerie van Volksgezondheid zijn 75.541 mensen aan de gevolgen van hun coronabesmetting overleden. Het percentage positieve testresultaten is in Spanje nu licht gestegen van 5,98 naar 6,01 procent. 

Dit vind je misschien ook leuk