Spaanse premier verwacht alarmtoestand op 9 mei te kunnen beëindigen

door admin
Spaanse premier verwacht alarmtoestand op 9 mei te kunnen beëindigen

President Sánchez sprak het Spaanse congres toe. Hij kondigde aan dat de regering verwacht dat er tegen ‘eind augustus’ 33 miljoen Spanjaarden zijn gevaccineerd. “Ik heb bevestigd dat we alleen door vaccinatie weer helemaal naar normaal kunnen terugkeren. Daar zijn we al mee begonnen. De vaccinatiegraad zal in april versnellen”, aldus Sánchez.

Belangrijke data in het vaccinatieprogramma

“We hebben tussen april en september meer dan 87 miljoen doses gecontracteerd, wat ervoor zorgt dat elke burger in die periode kan worden gevaccineerd”, zei Sánchez.

De belangrijkste data zijn:

  • 3 mei: 5 miljoen gevaccineerd met beide doses
  • Eerste week juni: 10 miljoen gevaccineerd
  • In de week van 14 juni: 15 miljoen gevaccineerd
  • Voor de week van 19 juli gaf Sánchez aan: “We willen dat 25 miljoen mensen worden ingeënt”
  • Eind augustus zullen 33 miljoen Spanjaarden zijn ingeënt.

Dit komt overeen met de 70% waarover de minister van Volksgezondheid vorige week sprak.

Einde an alarmtoestand op 9 mei?

Sánchez voorspelt eveneens dat de alarmtoestand op 9 mei zal eindigen. Hij reageerde daarmee op suggesties over het verlengen van de alarmtoestand te verlengen en zei: “Het doel is dat het niet nodig is om de alarmtoestand te verlengen. We willen dat 9 mei het eindpunt is van de alarmtoestand.

Sánchez herinnerde zijn toehoorders eraan dat als het nodig zou zijn om maatregelen te nemen om de mobiliteit te beperken dat daarin altijd de Interterritoriale Raad wordt gehoord en dat die maatregelen altijd juridisch worden gevalideerd. “Laten we hopen dat de epidemiologische situatie en vaccinatie ons voldoende handvatten geven om tijdig te kunnen reageren.”

Verschillende reacties op einde van Staat van Alarm

El País bericht over twee verschillende opvattingen over de voorspelling van Sánchez voor het einde van de alarmtoestand. De Canarische president, Ángel Víctor Torres, vond het “geweldig nieuws” en zei na een ontmoeting met minister Miquel Iceta in te schatten dat de Staat van Alarm binnen een maand kan aflopen. “Na zoveel maanden van lijden, angst en moeilijkheden”.

De woordvoerder van de Andalusische regering noemde de uitspraak van Sánchez echter ‘overhaast’. “De premier denkt na over de steun die hij in het Congres heeft om een ​​nieuwe alarmtoestand goed te keuren”, aldus woordvoerder Bendodo. Andalusië verwierp ook direct het vaccinatieschema. In dat opzicht vraagt Andalusië de centrale overheid om de onderhandelingen met de Europese Unie te intensiveren voor een versnelling van de verzending van vaccines.

“De regering beloofde dat 70% in juni zou worden bereikt. Maar als dit eind augustus wordt, gaat het hele zomerseizoen verloren. Voor Andalusië is het essentieel om de zomer te redden”, benadrukte Bendodo.

De president erkent de moeilijke tijden

President Sánchez erkende de moeilijke tijden die de Spanjaarden de afgelopen maanden hebben meegemaakt. “Het is waar dat de derde golf impact heeft gehad. We hebben twee zeer slechte maanden achter de rug, ook door de storm Filomena. Het ministerie zal de prognoses actualiseren.” Sánchez benadrukte ook dat sommige projecten met herstelfondsen al zijn goedgekeurd, zoals een met betrekking tot waterzuivering.

Dit vind je misschien ook leuk