Geen mondkapjes op strand en bij zwembad als het aan regering Valencia ligt

door admin
Geen mondkapjes op strand en bij zwembad als het aan regering Valencia ligt

Vorige week onstond behoorlijk wat commotie over de mondkapjesplicht in Spanje. Aanleiding daarvoor was de goedkeuring door de landelijke overheid van de hervormde wet die mondkapjes altijd verplicht. Ook in buitenruimtes wanneer de anderhalve meter afstand wel gehandhaafd kan worden. Tot nu toe hadden regio’s hier zelf nog iets over te zeggen.

Naar aanleiding van die commotie, met name afkomstig van toeristische regio’s in Spanje die de bui al voelen hangen. Want welke toerist ligt nou graag op het strand of bij het zwembad met een mondkapje op? Daarom gaat het ministerie van Volksgezondheid deze week naar eigen zeggen het gebruik van maskers op de stranden opnieuw bekijken.

Gebruik van mondkapjes harmoniseren

Minister Darias van Volksgezondheid vertrouwt erop dat de Interterritoriale Raad vandaag, op woensdag, gemeenschappelijke criteria zal vaststellen om het gebruik van mondmaskers in openbare ruimtes in de buitenlucht, zoals stranden te ‘harmoniseren’. Darias wees er tijdens een persconferentie in Valencia met de regionale minister Barceló van Volksgezondheid op dat zij vorige week de mogelijkheid heeft voorgelegd voor het analyseren van de maatregel op basis van technische criteria samen met alle regionale presidenten. Uit deze analyse moeten gemeenschappelijke criteria komen voor alle autonome gemeenschappen, zodat de wet op de ‘nieuwe normaliteit’ grote verschillen tussen regio’s voorkomt.

Valencia is tegen mondkapjes op strand

De Generalitat in Valencia is faliekant tegen het verplichte gebruik van een masker in buitenruimtes zoals op het strand en bij zwembaden en is dan ook groot pleitbezorger voor duidelijke en algemene criteria. Die moeten bovendien snel en vóór de zomer worden ingevoerd nog voordat stranden en zwembaden ‘opengaan’. Valencia ziet graag dat het masker alleen verplicht is ‘in zeer specifieke gevallen’ op de stranden. Bijvoorbeeld bij sociale bijeenkomsten die ‘zeker niets te maken hebben met zonnebaden en genieten van de Middellandse Zee’.

Nieuw normaal 

Kustgemeenten in Valencia zijn zich al aan het voorbereiden op het ‘nieuwe normaal’ voor de zomer. Dit doen ze in afwachting van de publicatie van de richtlijnen voor capaciteitsbeheersing op stranden die in de BOE gepubliceerd gaan worden. De kans is groot dat mensen hun plek op het strand moeten reserveren, dat ze de onderlinge afstand moet bewaken, dat daar op wordt toegezien door strandwachten of politie, maar zonder afscheidingsschermen. Die werden vorig jaar nog ingezet toen men nog niet op de hoogte was dat het virus zich door de omstandigheden buiten minimaal kan verspreiden. Apps zullen een belangrijke rol gaan spelen in de capaciteitsbeperking.

Dit vind je misschien ook leuk