Vanaf 9 mei meer vrijheid voor Spanjaard na opheffen noodtoestand

door admin
Vanaf 9 mei meer vrijheid voor Spanjaard na opheffen noodtoestand

Ruim een half jaar geleden, op zondag 25 oktober 2020 werd in het Spaanse Staatsblad BOE het Koninklijk Besluit 926/2020 gepubliceerd. Hierin werd de staat van alarm afgekondigd met de daaraan verbonden maatregelen om het aantal Covid-19-besmettingen tijdens de pandemie in te dammen. 

Bevoegdheid bij deelregio’s

De eerste noodtoestand werd in Spanje op 14 maart 2020 afgekondigd. Deze duurde tot 21 juni van dat jaar. Net als toen krijgen de autonome gemeenschappen, in het kader van de Interterritoriale Gezondheidsraad, ook nu bevoegdheid om hun eigen maatregelen te treffen. 

Wat kan er weer? 

In de eerste plaats zal de avondklok, die is opgenomen in artikel 5 van bovengenoemd Koninklijk Besluit, waarin wordt bepaald dat ‘tussen 23.00 uur en 6.00 uur’ mensen zich niet op de openbare weg of in de openbare ruimte mogen begeven, worden opgeheven. Een aantal autonome gemeenschappen heeft dit tijdschema gewijzigd, bijvoorbeeld door het begin ervan te vervroegen of het einde op te schorten met een marge van twee uur.

Ten tweede wordt naar alle waarschijnlijkheid de ‘beperking van aankomst in en vertrek uit de autonome gemeenschappen en autonome steden’ opgeheven. Deze restrictie was vastgelegd in artikel 6 van het Koninklijk Besluit. Opheffen van de beperking maakt reizen tussen de deelregio’s weer mogelijk.

Tenslotte bepaalt artikel 7 van het Koninklijk Besluit nu nog dat groepen in openbare en privéruimten maximaal uit zes personen mogen bestaan, zowel binnen als buiten. Ook deze beperking zou niet langer van kracht zijn als de alarmtoestand eindigt.

Lees ook: Sánchez blijft bij 9 mei als einddatum van de staat van alarm

Dit vind je misschien ook leuk