Oud-koning Juan Carlos I vestigt zich voorgoed in Abu Dhabi

door admin
Oud-koning Juan Carlos I vestigt zich voorgoed in Abu Dhabi

Koninklijk paleis Zarzuela in Madrid is bijna zestig jaar lang de officiële residentie van Juan Carlos I geweest. De voormalige koning keert voor enkele dagen terug naar Spanje om een einde te maken aan de veronderstelling dat hij in zelfballingschap zou zitten. De koning-emeritus kan terugkeren naar Spanje omdat de twee schulden aan de Spaanse belastingdienst inmiddels zijn terugbetaald.

Schulden aan de belastingdienst

De eerste schuld gaat om een bedrag van 678.393,72 euro en heeft te maken met illegale creditcardtransacties van de oud-koning. Die schuld is inmiddels overgemaakt aan de Spaanse belastingdienst. De tweede, aanzienlijk grotere schuld uit januari dit jaar, betreft een bedrag van 4.395.901,96 euro dat met de financiële hulp van vrienden is afgelost. Deze schuld had de oud-koning omdat hij privévluchten niet had opgegeven bij de belastingdienst. De vluchten vonden plaats tussen medio 2014 en 2018, een periode waarin Juan Carlos I zijn onschendbaarheid al was kwijtgeraakt. 

‘Geen spijt’

In november vorig jaar berichtte de krant El Confidencial dat de oud-koning geld van een neef gebruikte om meer dan tien privévluchten mee te betalen naar Amerika, het Caribisch gebied en het Midden-Oosten. Eerder deze maand heeft de Spaanse belastingdienst de voormalige koning om aanvullende informatie gevraagd in een nieuw onderzoek, maar daar zal volgens Juan Carlos geen nieuwe informatie uit naar voren komen. Naar zijn zeggen heeft hij zowel voor als na zijn abdicatie in 2014 correct gehandeld en heeft hij “nergens spijt van”.  

Huis in Abu Dhabi niet door Spanje betaald

Afgelopen 12 mei ontkende vicepremier Carmen Calvo dat Juan Carlos I op de vlucht of ondergedoken zou zijn. “Hij zal terugkeren naar Spanje zodra hij dat wil of kan”, zei Calvo die daar nog aan toevoegde dat het verblijf van de oud-koning in de Arabische Emiraten de Spaanse schatkast niet meer zal kosten dan wanneer hij in Spanje zou resideren. Naar haar zeggen wordt zijn woonhuis in Abu Dhabi niet door de Spaanse staat betaald. Alleen het salaris van drie persoonlijk assistenten komt voor rekening van de Spaanse overheid, zoals dat ook het geval zou zijn bij permanent verblijf in Spanje. 

De tijdelijke terugkeer van Juan Carlos I vindt plaats bijna een jaar na zijn geruchtmakende vertrek uit Spanje op 3 augustus 2020. Toen bleek dat hij een donatie van 65 miljoen euro in 2008 niet aan de belastingdienst had opgegeven. Voor het onderbrengen en veiligstellen van dit geld had de voormalige koning een fonds opgericht in Panama. 

Dit vind je misschien ook leuk