Na maanden van daling stijgt corona-incidentie weer in Spanje

door admin
Na maanden van daling stijgt corona-incidentie weer in Spanje

Sinds de corona-incidentie in Spanje onder de 100 gevallen per 100.000 inwoners is gekomen, blijft het cijfer elke week verder dalen. Toch stijgt de incidentie sinds dinsdag met 0,91 punten waardoor Spanje de afgelopen twee weken gemiddeld 93,16 coronagevallen per 100.000 inwoners telt.

Neerwaartse trend doorbroken in Spanje

Sinds 26 april 2021 zette de neerwaartse trend zich in. Op dat moment registreerde Spanje gemiddeld 235,6 coronagevallen per 100.000 inwoners over een periode van 14 dagen. Twee dagen geleden werd het laagste cijfer gemeld; op 22 juni bedroeg de incidentie gemiddeld 92,25 gevallen per 100.000 inwoners.

Het Ministerie van Volksgezondheid meldde donderdag 4.507 nieuwe coronagevallen en 18 nieuwe sterfgevallen sinds woensdag. Bij elkaar opgeteld, telt Spanje momenteel 80.766 mensen die zijn overleden aan Covid-19 en 3.777.539 mensen die sinds het begin van de pandemie besmet zijn geraakt met het virus.

Twee provincies Andalusië zorgen voor hoog risico

In tien Spaanse regio’s is de incidentie gestegen. Andalusië is de enige regio in Spanje die door een gemiddelde incidentie van 166,5 nog altijd als ‘hoog risico’ wordt beschouwd. Voornamelijk de provincies Huelva en Córdoba trekken het gemiddelde van Andalusië omhoog met een virusincidentie die boven de 200 gevallen per 100.000 inwoners uitkomt. De Balearen, Valencia, Galicië en Melilla worden aangemerkt als ‘laag risico’ vanwege de lage virusincidentie.

IC-bezetting en vaccineren gaat goed in Spanje

De situatie in de ziekenhuizen wordt met de dag beter. De gemiddelde bezetting van Covid-patiënten op de IC-afdelingen van Spaanse ziekenhuizen is 7 procent.

Ook het vaccineren in Spanje gaat elke dag sneller. Donderdag werd wederom een record gevestigd met 733.245 prikken in 24 uur tijd. 50,7 procent van de Spaanse bevolking heeft minstens één prik gekregen en een op de drie inwoners van Spanje (32,9 procent) is al volledig gevaccineerd.

De vlag kan nog niet uit in Spanje

Het vaccineren en de situatie in ziekenhuizen gaat elke dag beter en sneller. Desondanks waarschuwt het Ministerie van Volksgezondheid dat Spanje ‘er nog niet is’. Dit bleek donderdag toen er mega-uitbraken van het coronavirus werden gemeld in diverse Spaanse regio’s. Studenten, die waren toegelaten tot de universiteit en dit wilden vieren, kwamen terug van een vakantie op Mallorca en hebben zo honderden anderen besmet.

Dit vind je misschien ook leuk