Welke maatregelen treffen de autonome regio’s van Spanje?

door admin
Welke maatregelen treffen de autonome regio’s van Spanje?

Op 21 juni werd in Spanje voor het laatst een daling van het aantal coronabesmettingen geconstateerd: dat waren er toen 93 per 100 duizend inwoners. Sindsdien is het aantal explosief toegenomen en is er nu sprake van bijna 470 besmettingen per 100 duizend inwoners. Vanaf 250 is er sprake van ‘zeer hoog risico’.

Als gevolg van deze ontwikkeling hebben tot nu toe vier deelbesturen bij hun regionale rechtbank goedkeuring gevraagd voor het herinvoeren van de avondklok. Naast Valencia zijn dat Catalonië, Cantabrië, en de Canarische Eilanden. Zij hebben echter niet alle vier toestemming gekregen om de avondklok weer in te stellen. De rechtbank van Valencia heeft inmiddels goedkeuring gegeven, het deelbestuur van de Canarische Eilanden mag de avondklok niet invoeren en Catalonië en Cantabrië zijn nog in afwachting van het oordeel van de rechter. 

Alleen Castilië-La Mancha, La Rioja, de Balearen, Madrid, Navarra en Andalusië hebben nog geen nieuwe maatregelen aangekondigd. Wat doen de overige regio’s? Hieronder volgt een overzicht. 

Catalonië

Het deelbestuur van Catalonië wil een avondklok in Barcelona en in nog 157 andere gemeenten met een incidentie boven de 400. Als dit wordt goedgekeurd, mag tussen 1:00 en 6:00 niemand de straat op. Deze maatregel zal dan van kracht zijn voor meer dan 5 miljoen mensen. Volgens gegevens van het regioministerie van Volksgezondheid zijn in de afgelopen twee weken 1.068 mensen per 100 duizend inwoners positief getest. Catalonië hoopt de avondklok komend weekend van kracht te laten gaan. 

Nu geldt er al een maximale groepsgrootte van tien personen, mag buiten niet gegeten of gedronken worden en moet het nachtleven om 00:30 uur de deuren sluiten. 

De 157 gemeente waarvoor de avondklok is aangevraagd, zien hier terug te vinden. 

Valencia

Valencia is tot nu toe de enige regio met goedkeuring voor een avondklok. Deze geldt sinds 13 juli in 32 gemeenten van de regio, van 01:00 tot 06:00 uur. Ook hier geldt een maximale groepsgrootte van tien personen, zowel binnen als buiten. 

Tot zeker 25 juli moet het nachtleven de deuren om 00:30 uur sluiten. In bars en restaurants is de maximale groepsgrootte zes personen per tafel binnen en tien buiten. Alle regionale feesten zijn afgelast. In de regio Valencia zijn 385 mensen per 100 duizend inwoners besmet met het coronavirus. Hier zijn de gemeenten te vinden in de regio Valencia met een avondklok.

Cantabrië

Met een incidentie van 527 wil ook Cantabrië van 01:00 tot 06:00 uur een avondklok invoeren in meer dan de helft van de gemeenten in de regio. Bij goedkeuring van de rechter gaat deze onmiddellijk in en zal zeker 14 dagen van kracht blijven.

Verder is er nu al een maximale groepsgrootte van zes personen, zowel binnen als buiten en zowel thuis als in openbare gelegenheden. Na 20:00 mogen winkels en tankstations geen alcohol meer verkopen om de zogeheten botellones, nachtelijke drankfestijnen op straat, te voorkomen. 

De 53 gemeenten waarvoor de avondklok is aangevraagd zijn hier te vinden. 

Canarische Eilanden

De rechtbank heeft geen goedkeuring gegeven voor een avondklok op de eilanden met de slechtste cijfers. Dat zijn Tenerife, Gran Canaria en Fuerteventura. Donderdag besluit het regiobestuur of het in hoger beroep gaat tegen dit besluit van de rechter. 

Nu moet alle horeca in de hele regio om 24:00 uur dicht, en de maximale groepsgrootte is afhankelijk van de incidentie per eiland. 

Baskenland

In Baskenland mogen vanaf komend weekend tussen 24:00 en 06:00 uur geen grote groepen op straat samenkomen. Het regiobestuur heeft uitdrukkelijk laten weten dat het niet om een avondklok gaat en er dus geen toestemming van de rechter nodig is. 

Extremadura

Het regiobestuur van Extremadura heeft woensdag een perimetrale lockdown aangevraagd bij de rechtbank voor de gemeenten Villafranca de los Barros, Salvatierra de los Barros en Valverde de Leganés. Nu is er al goedkeuring voor een perimetrale lockdown voor de gemeenten Moraleja, Barcarrota, Valdelacalzada, Santa Amalia, Malpartida de Plasencia, Torrejoncillo en Salvaleón.

Vrijdag gaat het regiobestuur in overleg over eventuele verdere vrijheidsbeperkende maatregelen in de zones waar de ziekenhuisbezetting toeneemt. 

Galicië

Regiopresent Alberto Núñez Feijóo kondigde afgelopen dinsdag aan nieuwe maatregelen te zullen treffen. Vanaf aanstaande dinsdag is het nachtleven in deze regio alleen nog toegankelijk voor mensen met een negatief PCR-testresultaat of vaccinatiebewijs. In Galicië heeft nu 62,6 procent van de inwoners de tweede vaccinatie gekregen. In de gemeenten met de slechtste epidemiologische cijfers is het nachtleven gesloten. Dat zijn Ourense, Barbadás, O Barco de Valdeorras

Op terrassen mogen maximaal 10 mensen een tafel delen en in binnenruimten van bars en restaurants zijn dat er 6. 

Castilië en León

De maatregelen die het regiobestuur van Castilië en León afgelopen week invoerde blijven zeker twee weken van kracht. Het nachtleven gaat hier om 02:00 uur dicht, de maximale capaciteit is teruggebracht tot één derde. Per tafel geldt een maximale groepsgrootte van tien personen. 

Donderdag besluit het regiobestuur om al dan niet goedkeuring voor een avondklok aan te vragen. In 31 gemeenten is de incidentie zelfs hoger dan 1000. De hoogste incidentie van heel Spanje is geregistreerd in Burgos en Zamora en de ic-bezetting is het hoogst in Burgos en Palencia. 

Murcia

In Murcia is het nachtleven gesloten en is in de 13 gemeenten met waarschuwingsniveau 3 de maximale groepsgrootte gereduceerd tot 30 procent in bars en restaurants. Vieringen mogen alleen plaatsvinden met maximaal 30 personen binnen en 60 personen op het terras. 

Vooralsnog wil het regiobestuur van Murcia geen avondklok invoeren. De incidentie in Murcia in de afgelopen 14 dagen is 190 besmettingen per 100 duizend inwoners. 

Asturië

Ook in de regio Asturië is het nachtleven sinds 13 juli voor zeker 14 dagen op slot. Tussen 22:00 en 06:00 uur mogen winkels en tankstations geen alcohol verkopen. 

Aragon

In de regio Aragón gaan de deuren in het nachtleven om 00:30 uur dicht. Tot die tijd mag er niet worden gedanst en na middernacht mogen er geen mensen meer naar binnen. De horeca moet om 23:00 uur sluiten, met 50 procent maximale bezetting binnen en 100 procent buiten. Er mogen tien mensen per tafel zitten, dat geldt ook voor pubs en discotheken. 

De regio die er momenteel het beste voor staat is Castilië-La Mancha. Hier zijn in de afgelopen 14 dagen 136,81 besmettingsgevallen per 100 duizend inwoners geregistreerd. Onder tieners is de incidentie hier 419. Regiopresident Emiliano García-Page heeft laten weten nu, en ook op korte termijn, geen nieuwe maatregelen in te voeren. 

Het regiobestuur van Madrid heeft vooralsnog geen nieuwe maatregelen aangekondigd, terwijl in deze regio het percentage het laagst is van het aantal beschikbare vaccinaties dat ook al is toegediend. 1,1 miljoen doses vaccin liggen hier nog te wachten in de koelkast.  

Dit vind je misschien ook leuk