Noodklok in Spanje vanwege plagen kriebelmug na hittegolf

door admin
Noodklok in Spanje vanwege plagen kriebelmug na hittegolf

De hittegolf, die Spanje de afgelopen periode teisterde, laat zijn sporen na. De hoge temperaturen van de afgelopen dagen hebben gezorgd voor een toename van de kriebelmug. Hoewel de naam wellicht in eerste instantie schattig klinkt, is er op sommige plekken in Spanje zelfs sprake van een ware plaag, zo meldt ANECPLA, de nationale vereniging van bedrijven voor gezondheid.

Insectenplaag al in vier Spaanse regio’s

De muggenplagen zijn voornamelijk geregistreerd in Aragón, Catalonië, Valencia en Madrid en dan met name bij de oevers van rivieren. Dit zijn de plekken waar deze insecten zich voortplanten. De directeur van ANECPLA vertelt dat de hoge temperaturen een van de factoren is die zorgt voor een grote toename van de populatie van de kriebelmug.

Wat is de kriebelmug precies?

Kriebelmuggen zijn kleine, zwarte of oranjerode tot grijze insecten met korte pootjes en antennes. Ze zijn herkenbaar aan hun kleine vleugels. De lichaamslengte varieert van 1 tot 5 mm. In de afgelopen jaren worden mensen steeds vaker door dit type mug gebeten.

Een beet van de kriebelmug is niet alleen vervelend omdat het kan zorgen voor pijn of zelfs een allergische reactie. De mug kan op deze manier ook infectieziekten verspreiden. In veel gevallen volgt na een beet een bloeduitstorting en/of een zwelling die tot wel een maand na de beet kan aanhouden. In een enkel geval is een ziekenhuisopname nodig.

Hoe een beet van de kriebelmug te voorkomen?

De vereniging maakt zich hard voor de preventie van de groeiende populaties kriebelmuggen. Toch zijn er ook dingen die de mensen zelf kunnen doen om beten te voorkomen. Zo adviseert ANECPLA lichtgekleurde kleding te dragen, niet in de buurt van rivieren te komen, muskietennetten te plaatse voor deuren en ramen, opslagplekken voor water (zwembaden, putten, etc.) te bedekken en beschermende middelen, bij voorkeur met citronella, te gebruiken.

Wat te doen na een beet van de kriebelmug?

De vereniging adviseert mensen om na een beet niet te krabben omdat dit de jeuk of pijn alleen maar verergert en kan zorgen voor infecties. Het advies is om te koelen met ijs of een crème speciaal voor dit type beten te gebruiken. Bij twijfel adviseert de organisatie een dokter te raadplegen.

Dit vind je misschien ook leuk