Spanje en Marokko beloven einde te maken aan diplomatiek conflict

door admin
Spanje en Marokko beloven einde te maken aan diplomatiek conflict

Koning Mohamed VI kondigde vrijdag aan samen met Spanje een nieuwe fase in te gaan. Sánchez kwam aan die handreiking tegemoet met de woorden “we zijn bondgenoten, buurlanden en broeders van elkaar”. Daarbij liet hij weten op een toekomstige samenwerking te hopen die is gebaseerd op “vertrouwen en respect”.

Bezoek aan militaire basis Torrejón de Ardoz 

De premier reageerde op de toespraak van de Marokkaanse koning tijdens zijn bezoek aan het opvangkamp voor de gerepatrieerden uit Afghanistan op de militaire basis in Torrejón de Ardoz. Sánchez bezocht deze basis samen met de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel en de voorzitter van Europese Commissie Ursula von der Leyen. 

Hoogopgelopen conflict

Het conflict tussen Spanje en Marokko liep afgelopen april hoog op nadat Brahim Gali, leider van Frente Polisario, medische zorg kreeg in een Spaans ziekenhuis. Frente Polisario strijd voor een eigen staat in de door Marokko geclaimde Westelijke Sahara. De Marokkaanse regering vond het onacceptabel dat ze niet op de hoogte was gebracht over de ziekenhuisopname van Gali. De situatie kwam verder op scherp te staan toen Marokko afgelopen mei de grenzen openstelde waardoor meer dan 9 duizend migranten het Spaanse grondgebied konden bereiken.

Momenteel onderzoekt de rechtbank van Ceuta nog wat er met de uitzetting van een negental minderjarige migranten moet gebeuren. Het ministerie van Binnenlandse Zaken had eerder deze maand opdracht gegeven 45 jonge migranten te repatriëren, zonder dat zij persoonlijk waren gehoord. De rechter besloot daarop de uitzetting naar Marokko voorlopig te bevriezen.

De voorgenomen repatriëring zou al op een verzoening hebben gewezen tussen Marokko en Spanje die mogelijk een akkoord hadden gesloten over het terugsturen van de migranten. 

Werken aan een solide relatie

In zijn reactie op de handreiking van Marokko zei Sánchez: “We kunnen op basis van vertrouwen, respect en onderlinge samenwerking nu een solide relatie opbouwen. Iedere crisis brengt ook mogelijkheden met zich mee en nu hebben we een belangrijke kans de band met Marokko te herstellen”. 

Ook von der Leyen en Michel spraken hun enthousiasme uit over de toespraak van de Marokkaanse koning, omdat Marokko een “geavanceerde status” heeft. Dat wil zeggen dat het land meer is dan een bondgenoot, maar minder dan een lidstaat van de EU. Het is de hoogste status die een niet-EU-land kan krijgen. 

Dit vind je misschien ook leuk