Vulkaanuitbarsting neemt in kracht af op La Palma

door admin
Vulkaanuitbarsting neemt in kracht af op La Palma

De Spaanse nieuwssite EfeVerde.com schrijft dat op 23 september een recorduitstoot aan zwaveldioxide (SO2) werd gemeten, namelijk meer dan 50.000 ton. Op zaterdag 13 november lag de uitstoot tussen de 2.000 en 4.000 ton SO2. Volgens de wetenschappers en vulkanologen wordt de uitstoot van zwaveldioxide steeds lager en ook de tussentijdse seismische activiteit aan de oppervlakte vertoont een stabiele en dalende trend.

Lava verwoest geen nieuwe gebieden op La Palma

Volgens technisch directeur Miguel Ángel Morcuende van het Pevolca wetenschappelijk comité blijft de lava momenteel dezelfde kant op stromen. Dat betekent dat de huidige lavadelta geen vertakkingen heeft en dat de lava momenteel ook geen nieuwe gebieden meer kan verwoesten.

Luchtkwaliteit steeds gunstiger

De uitstoot van koolstofdioxide bedroeg op zaterdag 13 november tussen de 1.800 en 2.000 ton. De luchtkwaliteit is op een redelijk tot goed niveau gebleven. Alle meetstations op La Palma registreerden het afgelopen weekend redelijk gunstige waarden voor wat betreft de luchtkwaliteit.

Gevaar nog niet volledig geweken op Spaans eiland

Sinds een kleine week is er begonnen met het ruimen van onder meer as wat opnieuw resulteert in een verslechtering van de luchtkwaliteit. Dit is echter tijdelijk en vaak lokaal, Dat het betreden van het gebied – voor opruimwerkzaamheden of omdat mensen persoonlijke bezittingen willen ophalen – niet zonder gevaar is, werd enkele dagen geleden bewezen toen een man omkwam toen hij terugkeerde naar zijn huis.

Status La Palma tot op heden

Volgens de gegevens van het kadaster heeft de lava tot op heden voor 1.019,79 hectare aan land verwoest. De lavastromen hebben ook gezorgd dat er 1.460 gebouwen, waarvan 1.181 woningen, 159 boerderijen, 67 industriële gebouwen en ruim 40 commerciële panden en openbare gebouwen, volledig zijn vernield. Op dit moment zijn er nog 481 mensen die nog niet terug kunnen naar hun huis en tijdelijk verblijven in hotels in Fuencaliente en Los Llanos de Aridane.

Dit vind je misschien ook leuk