Uitbarsting vulkaan La Palma officieel voorbij

door admin
Uitbarsting vulkaan La Palma officieel voorbij

Tijdens de uitbarsting stroomde lava via verschillende routes op alles verzwelgende wijze naar de zee, vernietigde duizenden gebouwen, begroef bananenplantages, sneed wegen af ​​en dwong veel inwoners van La Palma om te evacueren.

Uitbarsting La Palma officieel voorbij

Op 13 december was het voor het eerst stil vanuit het binnenste van de vulkaan. De autoriteiten op La Palma gaven echter pas op eerste kerstdag het definitieve sein dat alles voorbij was en markeerden zo het officiële einde van de langste vulkaanuitbarsting ooit op het eiland.

“Wat ik vandaag wil zeggen, kan met slechts vier woorden worden gezegd: de uitbarsting is voorbij”, zei Julio Perez, de regionale veiligheidschef van de Canarische Eilanden, zaterdag op een persconferentie.

Maria Jose Blanco, directeur van het National Geographic Institute op de Canarische Eilanden, zei dat alle indicatoren erop wezen dat de energie van de uitbarsting op was, maar ze sluit een toekomstige reactivering niet uit.

Vernietiging van huizen en levensonderhoud

In totaal werden ongeveer 3.000 eigendommen vernietigd door lava die nu 1.219 hectare van het eiland bedekt. Dat komt overeen met ongeveer 1.500 voetbalvelden.

Van de 7.000 mensen die zijn geëvacueerd, zijn de meesten weer naar huis teruggekeerd. Maar veel huizen die zijn blijven staan, zijn onbewoonbaar door asschade. Met veel wegen geblokkeerd door de lava zijn sommige plantages nu ook alleen bereikbaar over zee.

Lees ook: Koning zegt dat zijn hart bij de mensen van La Palma is in kersttoespraak

Nu is er een grote schoonmaakoperatie in het gebied aan de gang. De regering heeft meer dan 400 miljoen euro toegezegd voor wederopbouw.

La Palma herbouwen

De Spaanse premier Pedro Sanchez noemde het einde van de uitbarsting “het beste kerstcadeau”. “We zullen blijven samenwerken met alle instellingen om het prachtige eiland La Palma nieuw leven in te blazen en de schade te herstellen”, tweette hij.

Perez zei dat er geen gevoel van “vreugde of tevredenheid” was na de aankondiging, alleen een gevoel van “emotionele opluchting en hoop”.
“Omdat we ons nu kunnen concentreren op de wederopbouw”, zei hij, eraan toevoegend dat de regering van de archipel het verlies aan gebouwen en infrastructuur op La Palma op een waarde van meer dan 900 miljoen euro schatte.

Dit vind je misschien ook leuk