Zuidoost-Spanje lijkt door calima even op Mars

door admin
Zuidoost-Spanje lijkt door calima even op Mars

De Apocalyps is nog niet aangebroken, maar het lijkt er wel op. De lucht van Zuidoost-Spanje kleurde deze maandag oranje door het effect van de calima. Dat is een natuurlijk meteorologisch verschijnsel dat, meer dan grote rampen, regen van modder voorspelt, volgens het Spaanse weerinstituut Aemet.

Intens

De bijzondere, en ook enigszins verontrustende kleur wordt veroorzaakt door een “exceptionele” luchttmassa gevuld met stof afkomstig uit de Sahara woestijn. Het fenomeen is in dit gebied van Spanje decennialang niet zo intens geweest. Dat zegt de voorzitter van de Spaanse vereniging van Geografen (AGE) en professor van de Universiteit van Alicante (UA), Jorge Olcina.

Storm Celia

Tijdens een calima is de atmosfeer gevuld met kleine vaste deeltjes in suspensie, bestaande uit stof of zand, die de oranjerode kleur veroorzaken, volgens eltiempo.es.

De calima van Saharastof wordt voortgestuwd door de storm Celia met bewolkte periodes in het kielzog. Uit die wolken valt regen in de vorm van modder, bevestigt ook Rosmary Walker, meteoroloog van Mediaset.  

De oranje wolk verspreidt zich vanaf dinsdag verder over het  schiereiland. En het ergste is niet de regen van modder, maar dat de calima ook de kwaliteit van de lucht aantast. Om de effecten hiervan tegen te gaan, is het advies een ffp-2 masker op te zetten. 

Mooie plaatjes

Op sociale media verwezen talloze inwoners van bovengenoemde gebieden naar het ‘Martiaanse’ schouwspel en deelden ook de mooiste beelden. Zoals @Juanvig88: “Calima en Almería”. Het is geen filter. Serieus, het is geen filter”, schrijft hij onder een foto van een oranje straatbeeld uit Almeria (zie ook de foto op deze pagina). 

Het fenomeen calima, feitelijk een enorme stofwolk uit de Sahara die door de wind naar andere gebieden wordt gedreven, komt regelmatig voor op de Canarische Eilanden. Die liggen immers hemelsbreed op slechts een paarhonderd kilometer van de grootste woestijn op aarde vandaan. Op het vasteland van Spanje komt calima minder vaak voor. 

@_victor28._ zegt bij een foto op Twitter: “Ik weet niet of ik in Elche woon of op Mars”. 

Dit vind je misschien ook leuk