Spaanse detailhandel mag vanaf donderdag rantsoeneren bij voedseltekorten

door admin
Spaanse detailhandel mag vanaf donderdag rantsoeneren bij voedseltekorten

Dit staat beschreven in een wetsdecreet uit het nationale plan om de economische gevolgen van de oorlog aan te pakken. Daarmee verandert de wet op de regulering van de detailhandel en wordt iets toegestaan wat tot nu toe verboden was: dat handelaren de hoeveelheid artikelen die door elke koper kunnen worden gekocht, beperken.  

Buitengewone omstandigheden of overmacht

Met ingang van donderdag mag dit wel, altijd ‘bij wijze van uitzondering’ en ‘wanneer zich buitengewone omstandigheden voordoen of er sprake is van overmacht’. Het decreet is woensdag in staatsblad BOE gepubliceerd. De maatregelen moeten gerechtvaardigd zijn en worden genomen wanneer dat nodig is, zodat de consument toegang houdt tot de voorraden. De maatregel is niet algemeen van aard,  ‘niet absoluut’, en moet beantwoorden aan ‘objectieve en gegronde redenen’. Zo moet de beperking van de verkoop van bepaalde artikelen ‘gebaseerd zijn op de reële voorraad van elke handelaar’ en erop gericht zijn ‘het recht van alle consumenten om het product op een redelijke en billijke wijze te verkrijgen, te waarborgen’, aldus bronnen bij de overheid.

Hamsteren en handelen voorkomen

De tekorten zijn volgens de regering veroorzaakt door de oorlog en de staking van de vervoerders. De huidige omstandigheden hebben in sommige gevallen geleid tot massale aankopen door consumenten. Met deze maatregel wordt beoogd ‘het hamsteren waardoor het aanbod wordt ondermijnd, te voorkomen’, ‘te garanderen dat er geen plotselinge tekorten ontstaan’ en ‘massale aankopen te beperken’ die erop gericht zouden kunnen zijn ‘later tegen hogere prijzen door te verkopen’.

Gesprekken met de sector

Met deze wetswijziging maakt de regering rantsoenering legaal. De afgelopen weken werden sommige supermarktketens of zelfs individuele winkels al beschuldigd omdat zij het aantal artikelen dat een koper mocht meenemen, beperkten. Winkeliers ontkenden dit, terwijl de regering degenen die dit wel hebben gedaan als paniekzaaiers bestempelde en juist de problemen met de bevoorrading of tekorten in de agro-voedingsmiddelenketen ontkende. 

Rechtvaardig besluit als antwoord op uitzonderlijke situatie

De Spaanse regering beschouwt het besluit, genomen na verschillende vergaderingen met de sector en het ministerie van Industrie, Handel en Toerisme, nu echter als ‘zeer gerechtvaardigd’. Tijdens deze vergaderingen heeft de regering erop aangedrongen dat de ‘uitzonderlijke situatie’ als gevolg van de oorlog en de staking van de vervoerders om een antwoord vroeg. In de hele tekst wordt toegegeven dat de ‘historische’ gevolgen van de prijsstijging zijn afgewenteld op de inflatie en een stijging van de brandstofprijzen die, in het geval van Spanje, heeft geleid tot een staking van het vervoer, die de voedselvoorziening heeft beïnvloed.

Etiketten wijzigen

Naast het tekort aan levensmiddelen zijn de gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor de hele voedselvoorzieningsketen zichtbaar in het tekort aan bepaalde ingrediënten bij de productie van bepaalde levensmiddelen. Daarom heeft de regering in het decreet de mogelijkheid opgenomen om de etiketten van deze artikelen te wijzigen, zodat ze ‘bijgewerkte informatie bevatten over welke ingrediënten zijn gebruikt ter vervanging van eerder gebruikte ingrediënten’. In ieder geval moet de aanwezigheid van allergenen, dat wil zeggen stoffen die allergieën kunnen veroorzaken, altijd worden aangegeven.

Dit vind je misschien ook leuk