Eerste klachten van toeristen over alcoholbeperking op Balearen

door admin
Eerste klachten van toeristen over alcoholbeperking op Balearen

Met name hotels in de toeristische gebieden van de Balearen zoals Magaluf en Playa de Palma op Mallorca en Sant Antoni op Ibiza stellen beperkingen in op het aantal alcoholische drankjes per hotelgast en per maaltijd.

Die beperking is een gevolg van een wetsbesluit van de regioregering om een einde te maken aan de overlast die dronken toeristen de lokale bevolking bezorgen. In de Britse krant Daily Mail wordt Jason Walker geciteerd. Deze 42-jarige Brit ontdekte afgelopen Pasen de nieuwe voorschriften die in januari 2020 al door de Balearische regering waren goedgekeurd. Via het wetsdecreet is de consumptie van alcoholische dranken in de all-inclusive hotels beperkt tot een maximum van zes per dag: drie bij de lunch en drie bij het diner – zonder de mogelijkheid om de niet-geconsumeerde hoeveelheden te accumuleren.

De toerist uit het Verenigd Koninkrijk heeft in de Britse krant erkend “boos” en “geïrriteerd te zijn aangezien hij als gevolg van zijn onwetendheid over de nieuwe regels onvoorziene kosten heeft moeten maken. “Ik begrijp dat ze alcoholmisbruik en luidruchtig gedrag proberen te voorkomen, maar dit lijkt heel stiekem te zijn gedaan; Ik ben niet geïnformeerd en kende de wet niet, klaagde Walker. “We zijn als gezin van acht gekomen om de 40e verjaardag van mijn neef te vieren en hoewel we het nog steeds naar onze zin hebben gehad, hebben we daardoor extra kosten gemaakt”, legt deze toerist uit.

Walker wilde via de krant andere toeristen uit het VK die naar de Balearen reizen waarschuwen om de kleine lettertjes van hun reiscontracten goed te bekijken. Het kan tegenvallen als mensen all inclusive hebben geboekt en uiteindelijk toch extra drankjes moeten betalen. “Het zou dan moeten worden verkocht als halfpension of iets dergelijks”, zei Walker. 

Die onwetendheid over de ‘nieuwe’ regels geldt voor meer toeristen ondanks dat de regelgeving al twee jaar van kracht is. De coronapandemie en de daaruit voortvloeiende reisbeperkingen hebben ervoor gezorgd dat de nieuwe regels voor de meeste toeristen in de vergetelheid zijn geraakt.

Communicatie probleem

Dat wijst op een communicatieprobleem tussen de autoriteiten van de Balearen en de touroperators en andere reisbureaus. Al hebben sommige reisorganisaties, waaronder EasyJet, wel voor de beperkingen gewaarschuwd. De toeristen zouden beter gewezen moeten worden op de nieuwe beperkingen en boetes die zijn ingesteld om overmatig toerisme en dronkenschap te beteugelen. 

Dit vind je misschien ook leuk