Alarm vanwege grote haai vlakbij een strand op Mallorca

door admin
Alarm vanwege grote haai vlakbij een strand op Mallorca

Bij alarmnummer 112 kwam een melding binnen over de aanwezigheid van een haai op het strand van Cala Mondragó. Het dier zou zich op een paar meter van het strand bevinden. Volgens Ultima Hora die zich baseert op bronnen bij de gemeente ging het om een grote blauwe haai, ook wel blauwe haai genoemd met de wetenschappelijke naam Prionace glauca. Het exemplaar zou ongeveer anderhalve meter lang zijn. 

De video van iets meer dan een minuut van de haai die door een getuige op het strand van Mondragó is gemaakt, ging direct viral op de sociale media. Een strandwacht adviseerde de op dat moment aanwezige badgasten uit voorzorg niet in het water te gaan. 

Het was een zonnige dag op vrijdag en het was vrij druk op het strand. Zo trok de aanwezigheid van de haai veel bekijks en eventjes ook paniek. De haai leek gedesoriënteerd te zijn omdat het dier een tijdje in cirkels bleef zwemmen om vervolgens uit het zicht te verdwijnen weer terug de zee in, zonder incidenten te veroorzaken.

Ook witte haien in de Middellandse Zee

Niet iedereen associeert de Middellandse Zee en Spanje met haaien. Toch nemen maar liefst 90 soorten, waaronder de gevreesde witte haai, af en toe een kijkje dichtbij de kust. Je kunt minstens 15 haaiensoorten tegenkomen als je in Spaanse wateren duikt of zwemt. Maar geen paniek: in 400 jaar tijd werden er slechts twee aanvallen door een haai geregistreerd in Spanje en geen van die twee was dodelijk.

Blauwe haai

De blauwe haai die ook even voor paniek zorgde op Mallorca afgelopen vrijdag komt veel voor. Net als veel van zijn soortgenoten prijkt ook deze haai op de Rode lijst als bedreigde diersoort. Gemiddeld is de haai 2,5 meter lang en 80 kilo zwaar. Op zijn menu staan calamares, tonijnen (de kleinere), tandbaarzen… 

Bekijk ook: Haaien in de Middellandse Zee met uitsterven bedreigd

Dit vind je misschien ook leuk