Bouw toeristisch miljoenencomplex op Tenerife stilgelegd

door admin
Bouw toeristisch miljoenencomplex op Tenerife stilgelegd

Twee steenrijke Belgische vastgoedfamilies hebben voor ruim 350 miljoen euro geïnvesteerd in een nieuw te bouwen toeristisch complex nabij het dorp Puertito de Adeje aan de zuidkant van Tenerife. Het complex, in totaal 650.000 vierkante meter groot (ongeveer 91 voetbalvelden), biedt ruimte aan 420 appartementen, waarvan een aantal direct aan zee en met eigen zwembad. Welgestelden vormen de doelgroep van het complex. De prijzen van de appartementen variëren namelijk van 480.000 euro tot 3 miljoen euro.

Omstreden locatie

Het complex wordt gebouwd direct aan het strand in een van de weinig nog nagenoeg onbebouwde gebieden van het eiland. En dan ook nog eens te midden van beschermde natuurgebieden. Zo bevindt zich hier het enige walvisreservaat van Europa en leven er de groene schildpad en de onechte karetschildpad. Op het land is sprake van onherstelbare schade door de bouw, omdat de beschermde cardón cactus met vernietiging wordt bedreigd.

Lokale bewoners verjaagd

Al bijna 80 jaar bezit de familie Galindo een pand op een paar meter afstand van de kust. Voor het toeristencomplex staat dit pand staat op een strategische plek. De projectontwikkelaar heeft de familie voor hun stukje grond het luttele bedrag van iets meer dan 12.000 euro geboden. De Galindo’s zijn hier uiteraard niet mee akkoord gegaan. Om ze uit te kopen zal hen toch echt een fatsoenlijke prijs moeten worden geboden.

Vlak naast het pand van de Galindo’s bevond zich het bedrijf van Paris Manganell, inwoner van Adeje. Hij bood begeleide walvisexcursies aan en verhuurde kajaks. Als gevolg van de Covid-19 crisis heeft hij echter grote verliezen geleden. Dit en de onzekere toekomst voor zijn locatie als het project vordert, hebben hem doen besluiten de deuren definitief te sluiten.

Omkoping

De voorzitter van de buurtvereniging, Mari Luz Galindo, heeft in diverse radio interviews herhaald dat er onder de inwoners van Adeje verder geen weerstand bestaat tegen het project. Het laat hun huizen en het strand namelijk met rust. Het platform Salvar El Puertito echter beschuldigt de burgemeester Frage van Adeje ervan Mari Luz Galindo te hebben omgekocht. Ze refereren daarbij aan een artikel in het dagblad Público waarin staat dat de Gemeente 40.000 euro aan het bedrijf waar Galindo en haar man werken zou hebben betaald. 

Oproep tot protest

De woordvoerder van de vereniging Natuurvrienden ATAN Eustaquio Villalba heeft opgeroepen tot protest. Volgens hem staat het eiland op instorten, mede door de demografische druk van het nog steeds toenemend aantal toeristen. De politici van het eiland zijn daar echter alleen maar blij om en bekommeren zich niet om de natuur en biodiversiteit. Op 11 juni zijn enkele duizenden mensen de straat opgegaan om tegen de bouw te demonstreren onder het motto “Red Tenerife”.

Twee aanklachten

De milieuorganisatie Salvar La Tejita  en de vereniging Patrimonial Teguïco hebben beide een aanklacht bij het eilandbestuur ingediend. Beide stellen dat het eiland onherstelbare schade wordt toegebracht door de bouw van het complex en de extra stroom toeristen die dat oplevert. Het eilandbestuur heeft daarna een onderzoek ingesteld. Conclusie is dat de documenten inzake het patrimoniaal onderzoek wel naar de regering van de Canarische Eilanden zijn gestuurd, maar niet naar het eilandbestuur van Tenerife.

De bouw wordt opgeschort

Uit dit onderzoek bleek dat er mogelijke archeologische overblijfselen liggen, precies in het gebied waar het complex gebouwd wordt. Dit en de twee ingediende aanklachten zijn voor het eilandbestuur reden om de bouw uit voorzorg stil te leggen. Maar of dit ook het definitieve einde van het project betekent is nog maar de vraag. De gemeenteraad van Ardeje verwerpt namelijk beide aanklachten. Opmerkelijk daarbij is wel dat de socialistische partij Unidas Podemos herhaaldelijk bij de gemeenteraad heeft gevraagd om meer informatie over Cuna del Alma. Tot nu toe zonder succes, er wordt geen nadere informatie verstrekt.

Dit vind je misschien ook leuk