Zorgen over aanhoudende droogte en hitte in Spanje

door admin
Zorgen over aanhoudende droogte en hitte in Spanje

Het Aemet liet begin juli weten dat er in de eerste maanden van het jaar maar liefst 25 procent minder neerslag is gevallen dan normaal. Als vooruitblik op de komende maanden liet de Spaanse weerdienst weten dat de situatie tot en met het najaar niet lijkt te veranderen. De hitte lijkt deze zomer lang aan te houden en tot en met oktober lijken er nauwelijks (lange) perioden van neerslag aan te komen.

Droogte in delen van Spanje zeer zorgwekkend

In sommige delen van het land is de droogte momenteel zeer zorgwekkend en leidde het reeds tot maatregelen van autonome regiobesturen. De situatie van de verschillende stuwmeren in Spanje is bijvoorbeeld precair. Sommige meren, zoals die in Badajoz, zitten op 25 procent van hun gebruikelijk capaciteit. Om deze reden doen onder meer gemeentebesturen hun best om inwoners bewust te maken van de waterschaarste en komen met aanbevelingen om efficiënt om te gaan met de huidige grondwatervoorraden.

Bekijk ook: Dramatische droogte in streek Axarquía wordt met de dag erger

Hydrologisch alarm in gemeentes Catalonië en Galicië

Catalonië en Galicië hebben reeds beperkingen aangekondigd voor het gebruik van water. In 135 gemeentes is er een hydrologisch alarm afgegeven. Deze gemeentes zijn afhankelijk van regenval en beschikken over eigen opvangplekken om in de dagelijkse behoefte aan water te kunnen voorzien.

Het hydrologisch alarm houdt in dat het watergebruik voor irrigatie van landbouwgrond met 25 procent moet worden teruggebracht, 10 procent voor de veehouderij, 5 procent voor industrieel gebruik en 30 procent voor recreatief gebruik. Ook mogen fonteinen niet worden bijgevuld, mogen particulieren de straat niet schoonmaken met leidingwater en gelden er beperkingen op het vullen van een zwembad en het wassen van de auto. Enkele gemeentebesturen pakken het anders aan en stellen het maximale waterverbruik op 250 liter per persoon per dag.

Bekijk ook: Enorme droogte maakt situatie in Spaanse stuwmeren verontrustend

Volgens meteorologen kan alleen regen het aanhoudende droogtealarm in Spanje verlichten. Hierbij gaat het niet om af en toe een bui, maar om langdurige regenval in het hele land. Iets wat de komende maanden nog niet lijkt te gebeuren, aldus het Aemet.

Bekijk ook: bedrijf in Málaga heeft oplossing voor droogte-probleem

Dit vind je misschien ook leuk