Spaans OM eist acht jaar cel tegen Shakira vanwege belastingontduiking

door admin
Spaans OM eist acht jaar cel tegen Shakira vanwege belastingontduiking

De aanklacht gaat om de jaren 2012 en 2014. De zangeres zegt dat ze niets verkeerd heeft gedaan omdat ze in die periode niet in Spanje woonde en dus niet belastingplichtig zou zijn geweest. Ze had sinds 2011 een relatie met FC Barcelona voetballer Gerard Piqué. Vorige maand ging het stel uit elkaar. 

Bahama’s

Shakira zou inkomsten van meerdere ondernemingen verborgen hebben gehouden voor de Spaanse blastingdienst en in de betreffende periode meer dan de helft van de tijd in Spanje hebben verbleven. Volgens Shakira’s advocaten woonde de zangeres op de Bahama’s tot ze zich in 2015 in Spanje vestigde. Ze heeft in een verklaring laten weten de zaak “met een gerust hart en vertrouwen” tegemoet te zien. 

Fiscaal resident

De belastingdienst heeft echter geconcludeerd dat Shakira in 2012 in totaal 243 dagen in Spanje doorbracht. Het jaar erop zouden dat 212 dagen zijn geweest en in 2014 ging het om 244 dagen. Bij een verblijf van 183 dagen of langer ben je volgens de Spaanse wetgeving fiscaal resident en belastingplichtig in het land

Geen belastingschuld meer

Ondanks dat Shakira de aanslag van 14,5 miljoen euro onterecht vindt, heeft ze die wel voldaan. Daarbij heeft ze nog een boete van 3 miljoen euro betaald. Dat betekent volgens haar woordvoerder in Spanje dat ze geen belastingschuld meer heeft in Spanje. 

Paradise Papers

Deze zaak tegen Shakira komt voort uit de Panama Papers die in 2017 naar buiten kwamen via internationale media. Uit deze documenten bleek dat veel beroemdheden constructies gebruikten om belastingen te ontwijken. 

Het onderzoek naar de financiën van de Colombiaanse zangeres ging in 2018 van start. Een jaar geleden oordeelde een Spaanse rechter dat er voldoende bewijs beschikbaar is om een zaak te starten wegens belastingfraude. 

Dit vind je misschien ook leuk