Spanje neemt bijna afscheid van de warmste zomer in 60 jaar tijd

door admin
Spanje neemt bijna afscheid van de warmste zomer in 60 jaar tijd

Dat blijkt uit gegevens van het Staats Meteorologisch Agentschap (Aemet). Vorige maand was de op één na warmste augustus sinds het begin van de serie in 1961. De maand was normaal qua regenval op het vasteland van Spanje, maar op de Canarische Eilanden was het de derde natste augustus sinds het begin van de geregistreerde gegevens.

Augustus 

Augustus was over het algemeen erg warm, met een gemiddelde temperatuur op het Spaanse vasteland van 24,7 °C. Dat is 2 °C boven het gemiddelde van deze maand gebaseerd op de referentieperiode 1981-2010. Het is de op één na warmste maand van augustus sinds het begin van de serie in 1961, en dus ook van de 21e eeuw, na augustus 2003.

Vorige maand was het extreem heet in het centrale en zuidoostelijke kwadrant van het Iberisch schiereiland, en erg heet in de rest van het vasteland van Spanje, met uitzondering van het westelijke uiteinde van Andalusië, waar het warm of normaal was.

Opvallend warm in Noordwest-Spanje en Catalonië

Op de Balearen was het erg warm, terwijl het op de Canarische Eilanden in de meeste gebieden warm of erg warm was. De meest opvallende thermische afwijkingen waren rond de +3 °C in grote delen van Zuid-Galicië, Castilla y León, Baskenland, Navarra, La Rioja, Aragón, Catalonië, Madrid, oost Extremadura, noordelijk en westelijk Castilla-La Mancha, centrum en ten noorden van de Valenciaanse Gemeenschap en Oost-Andalusië, waarbij op sommige punten van deze regio’s waarden van bijna +4 °C worden bereikt.

Met de momenteel beschikbare gegevens kan worden aangenomen dat er tussen 30 juli en 15 augustus een hittegolf heeft was op het schiereiland en op de Balearen, met een anomalie van 3,8 C, een maximale temperatuur van 36,1 ºC en een reikwijdte van 27 provincies.
In 23 hoofdstations was de gemiddelde temperatuur van de maand de hoogste van een maand augustus sinds het begin van de respectievelijke reeks.

Daarnaast was in 17 hoofdstations het maandgemiddelde van de dagmaxima het hoogste in de augustusreeks en in zestien was het gemiddelde van de minimumtemperaturen ook het hoogste in augustus sinds het begin van de waarnemingen.

Hoogste augustustemperaturen

De hoogste temperaturen van de maand werden waargenomen tijdens de hittegolf van de eerste twee weken, met als belangrijkste observatoria de 42,6 °C opgetekend in Córdoba/luchthaven op dag 2, de 42,0 °C gemeten in Alicante en Almería op dag 13, en de 41,9 ° C van Alicante-Elche/luchthaven ook waargenomen op 13. In zeven hoofdstations was de maximumtemperatuur van de maand de hoogste temperatuur die in augustus werd geregistreerd sinds het begin van de waarnemingen. Daarnaast werd in negen hoofdstations het hoogste dagminimum (de warmste nacht) van de augustusreeks geregistreerd.

Augustus niet de droogste maand

Ondanks de hitte was augustus niet de droogste maand, met een gemiddelde neerslagwaarde op het vasteland van Spanje van 21,8 mm, 96% van de normale waarde voor de maand (referentieperiode: 1981-2010). Het was de zevenendertigste droogste maand augustus sinds het begin van de reeks in 1961 en de vijftiende van de 21ste eeuw. Aan de andere kant was augustus op de Canarische Eilanden de derde natste maand augustus sinds het begin van de reeks, na de maanden 2005 en 2015.

Droog in normaal gesproken nattere gebieden

Augustus was tussen normaal en nat in bijna het hele schiereiland, met uitzondering van Galicië, Oost-Cantabrië, Baskenland, Navarra, een groot deel van Huesca, Castellón, Extremadura en Toledo, waar het droog of zeer droog is geweest. Augustus was erg nat in delen van de Huesca Pyreneeën, Catalonië, delen van Castilla-La Mancha en Andalusië en de Canarische archipel. Op de Balearen heeft de maand een duidelijk contrast opgeleverd tussen de eilanden, vochtig of zeer vochtig op het eiland Menorca en het noorden van Mallorca en droog in de rest van de archipel.

Dit vind je misschien ook leuk