Zware regenval houdt zeker tot woensdag aan in groot deel van Spanje

door admin
Zware regenval houdt zeker tot woensdag aan in groot deel van Spanje

Dit voorspelt de woordvoerder van de Spaanse weerdienst AEMET, Rubén del Campo. De frontale systemen die verband houden met Atlantische stormen in Spanje, hebben maandag in 48 uur voor veel neerslag gezorgd in het zuiden en westen van het schiereiland. Zo wees del Campo op de 144 liter per vierkante meter in de stad Grazalema, in de provincie Cádiz, en de 73 liter per vierkante meter in de stad Gaucín in Málaga. 

De temperaturen zijn gestegen nadat ze in het weekend in de Pyreneeën onder de min 5 graden daalden. De komende dagen wordt de weersituatie ‘duidelijk geconditioneerd’ door de aanwezigheid van de ‘Ephraim’-storm in de Atlantische Oceaan. Deze zorgt voor de komst van een zeer vochtige en gematigde windstroom van het Caribisch gebied naar het Iberisch schiereiland. 

Met overvloedige regenval tot gevolg, vooral in het zuiden en westen van het schiereiland, met op veel plaatsen hevige wind. Ephraim komt woensdag en donderdag dichter bij het Iberisch schiereiland, dagen waarop de regen aanhoudt. Donderdag neemt de regen wat af.

Vrijdag en tijdens het weekend zal de neerslag praktisch verdwijnen, door een anticycloon ‘die zich boven Spanje zal bevinden’, aldus de woordvoerder van AEMET. De temperaturen zullen in het begin van de week stijgen, het wordt warmer dan normaal voor de tijd van het jaar en vanaf donderdag zullen de thermometers waarschijnlijk dalen.  

Gaat het vriezen volgend weekend?

Del Campo verklaarde dat er voor het weekeinde nog onzekerheid bestaat, met een scenario dat rekening houdt met een verdere temperatuurdaling op zaterdag. Dat heeft als gevolg dat de nachtvorst terugkeert in het centrum en het noorden van het schiereiland. ‘Maar het meest waarschijnlijke scenario op dit moment is de aanwezigheid van mildere temperaturen, met  alleen vorst in berggebieden,’ voegde hij eraan toe.  

Dinsdag krijgt Spanje te maken een zeer krachtige wind, vooral in het zuidelijke binnenland van het schiereiland. Vooral in het westen van Galicië, Extremadura en het oosten van Castilië-La Mancha en het westen van Andalusië komt zware regenval voor. De regen kan bijna overal op het schiereiland en de Balearen vallen. Woensdag zal de regen waarschijnlijk niet meer het Middellandse Zeegebied bereiken en licht zijn in de Cantabrische Zee.  

Temperaturen dinsdag bijzonder hoog 

De temperaturen zullen dinsdag verder stijgen en de minimumtemperaturen zullen bijzonder hoog zijn voor het seizoen, zelfs 10 graden of meer boven normaal in de zuidelijke helft door de komst van de atmosferische rivier die zoveel neerslag brengt, maar ook warme lucht van subtropische oorsprong. Woensdag blijft zacht, maar met een temperatuurdaling in de zuidelijke helft. Gedurende dinsdag en woensdag zal het sneeuwniveau zeer hoog zijn en zal er alleen sneeuw vallen op de hoogste toppen. 

Het weer vanaf donderdag 

Donderdag gaan de temperaturen dalen en meer overeenkomen met het seizoen. Er komen opnieuw buien, hoewel zwakker dan op de vorige dagen. In een groot deel van het schiereiland, behalve in het Middellandse Zeegebied, zou het in het westen van Andalusië en in het gebied van de Straat van Gibraltar nog zwaar kunnen regenen en bij lagere temperaturen zal het in de bergen van de noordelijke helft boven de 2.500 meter sneeuwen. De intense wind zal aanhouden in de kustgebieden van zowel de Cantabrische Zee als de Middellandse Zee en ook in de Atlantische Oceaan.  

Op vrijdag kan er nog wat regen vallen in het uiterste noorden en zuiden van het schiereiland, maar tijdens het weekend zal het weer over het algemeen droog zijn. Over de temperatuur bestaat nog wat onzekerheid.

November was warmer en droger dan gemiddeld

Del Campo gaf aan dat afgelopen november een ‘zeer warme’ maand was, met een gemiddelde temperatuur van 11,3 graden, dat wil zeggen 1,9 graden boven het normale gemiddelde, waardoor het de derde warmste november in Spanje was sinds het begin van de geschiedenis sinds 1961, na november 1983 en 2006. Wat de neerslag in heel Spanje betreft, viel in november 74 liter per vierkante meter, terwijl de gemiddelde waarde 79 liter per vierkante meter bedraagt. Del Campo wees erop dat de neerslag ongeveer 19 procent onder het normale gemiddelde voor de maand lag, hoewel november qua neerslag als een ‘goede’ maand kan worden beschouwd.

Dit vind je misschien ook leuk