Spanje tweede land van Europa met meeste zonne-energie

door admin
Spanje tweede land van Europa met meeste zonne-energie

Volgens het prognoserapport van SolarPower Europe, de Europese organisatie voor zonne-energie, zal Spanje met deze nog te installeren zonnecellen uiterlijk eind 2026 een totale capaciteit hebben van 48,3 gigawatt (GW). Dit is een stijging van 154 procent ten opzichte van 2021.

China aan kop op wereldranglijst en Spanje op plek acht

Op de lijst van alle landen ter wereld met de hoogste hoeveelheid zonne-energie gaat China aan kop. Nog tot en met 2026 wordt er in dit land 505,8 GW aan extra capaciteit geïnstalleerd. Na dit jaar zal China een totale capaciteit hebben van 814,1 GW.

In 2021 werd wereldwijd 167,8 GW aan zonnecapaciteit op het net aangesloten. Dat is 21 procent meer dan in 2020. Van de landen die vorig jaar de meeste capaciteit hebben toegevoegd, steeg Spanje van de negende naar de achtste plaats op de wereldranglijst.

Zonne-energie voor eigen gebruik groeit jaar na jaar

Ook het segment voor eigen gebruik blijft groeien in Spanje. Voor het eerst in de geschiedenis van Spanje waren er vorig jaar meer zonnepanelen op daken geïnstalleerd dan op de grond. Maar liefst 53 procent van alle zonnecellen is geïnstalleerd voor eigen gebruik. Deze panelen bevinden zich voornamelijk op daken van winkelcentra en huizen.

Spanje mogelijk grootste niet-gesubsidieerde markt zonne-energie

Zo luidt een van de conclusies van SolarPower Europe over Spanje: “De belangrijkste pijler van deze ontwikkeling in Spanje blijft de markt voor energiecontracten voor de lange termijn (PPA). Dit maakt het land waarschijnlijk de grootste niet-gesubsidieerde markt voor zonne-energie ter wereld. Naar verwachting zal deze trend ook de komende jaren doorzetten aangezien er momenteel een hoeveelheid van 100 GW in ontwikkeling is in Spanje.”

Dit vind je misschien ook leuk