Voedselprijzen in Spanje in februari weer 16,6 procent gestegen

door admin
Voedselprijzen in Spanje in februari weer 16,6 procent gestegen

Tegelijkertijd heeft de kerninflatie een nieuw hoogtepunt bereikt met een stijging van een tiende procentpunt tot 7,6%. De voedingssector is het meest getroffen, Daar bereikte de CPI ondanks de btw-verlaging een nieuw record van 16,6% heeft bereikt.

Het INE heeft de voorlopige raming van eind februari met een tiende procentpunt naar beneden bijgesteld. Toch zijn zowel de algemene CPI als de kern-CPI – die energie en onbewerkte voedingsmiddelen uitsluit vanwege hun grote volatiliteit – op jaarbasis met een tiende procentpunt gestegen ten opzichte van de gegevens van januari. De kerninflatie steeg van 7,5% in januari tot 7,6% in februari, het hoogste cijfer sinds december 1986. Deze index is nu vier maanden gestegen en blijft 1,6 punten boven het algemene percentage.

Voor de algemene CPI geldt een zelfde stijging op jaarbasis. De prijzen waren in februari 6% hoger dan een jaar eerder. Het jaar-op-jaar percentage was een tiende procentpunt hoger dan de 5,9% in januari. Dit is de tweede opeenvolgende maand waarin de prijzen zijn gestegen. Wel is het 4,8 procent onder het plafond van 10,8% dat in juli werd bereikt. Op maandbasis is het nog ernstiger.

Alleen al in februari stegen de prijzen met 0,9%, de hoogste maandelijkse stijging sinds juni en de grootste stijging voor een maand februari sinds 1980. Het INE schrijft de prijsstijging toe aan hogere prijzen voor elektriciteit, pakketreizen en levensmiddelen.

De prijs van elektriciteit is alleen al in de afgelopen maand met 12,6% gestegen, maar is 33% goedkoper dan vorig jaar. Brandstofprijzen zijn wat stabieler. In februari daalde de dieselprijs met 4,5% en de benzineprijs lag nauwelijks 0,4% hoger dan in januari. Het afgelopen jaar is de dieselprijs met 2,7% gestegen, terwijl de benzineprijs met 3% is gedaald.

Record voedselprijzen ondanks btw-verlaging

De inflatie verhoogt de druk op het boodschappenmandje, Voedselprijzen zijn het afgelopen jaar met 16,6% gestegen. Dit is het hoogste percentage op jaarbasis in de hele historische reeks, sinds januari 1994. Het is meer dan een procent hoger dan de 15,4% in januari. Alleen al in februari stegen de voedselprijzen met 2% op maandbasis ondanks de verlaagde btw op basisproducten. De prijsstijging heeft vooral effect gehad op de prijs van verse en diepvriesgroenten, die de afgelopen maand met 11,2% steeg. Volgens het Spaanse ministerie van Economische Zaken is de prijs van verse producten gestegen door een tijdelijke vermindering van het aanbod vanwege het slechte weer in Spanje en andere EU-landen.

Suiker fors duurder

Ten opzichte van de prijzen van februari 2022 is de grootste stijging op jaarbasis voor suiker. Dat is de afgelopen twaalf maanden 52,6% duurder geworden. Ook  boter, sauzen en specerijen, olijfolie en volle melk werden flink duurder, met stijgingen van meer dan 30%. De prijzen van eieren, verse groenten, granen, zuivelproducten en aardappelen zijn met 28% tot 21,2% gestegen. Verse vis is juist de afgelopen maand goedkoper geworden, samen met yoghurt en schapenvlees, terwijl de prijs van pluimveevlees stabiel is gebleven. Het zijn uitzonderingen.

De Spaanse consumentenorganisatie OCU wil dat de btw-verlaging wordt uitgebreid tot vlees en vis, omdat dit de belangrijkste eiwitbronnen zijn. Zij roept ook op tot een gezamenlijke inspanning in de hele voedselketen om oplossingen te vinden waarmee de prijzen van basisproducten kunnen worden verlaagd. ‘De verlaging van een aantal basisvoedingsmiddelen door de regering heeft geen enkel effect op het terugdringen van de inflatie’, aldus Mari Cruz Vicente, secretaris van de vakbond CCOO. Die vraagt om ‘effectievere’ maatregelen voor de marges van bedrijven, die volgens de vakbondsleider ‘ver boven de loonstijgingen liggen’.

Frankrijk als voorbeeld

De ‘paarse’ vleugel van de Spaanse regering heeft de afgelopen weken aangedrongen op de invoering van een boodschappenmandje met beperkte prijzen om de gevolgen van de inflatie te verzachten, een optie die de socialisten afwijzen. Vorige week nodigde de eerste vicepresident Nadia Calviño de supermarkten uit om voor dit soort initiatieven te kiezen, naar het voorbeeld van de initiatieven die in Frankrijk worden uitgevoerd.

Dit vind je misschien ook leuk