
Het protest begon zondag om 12.00 uur op het Plaza Felipe II. De conservatie partij had honderden bussen ingezet. Er werd geprotesteerd tegen de amnestie die premier Pedro Sánchez (PSOE) bereid zou zijn overeen te komen met de pro-onafhankelijkheidspartijen Junts en ERC. De amnestie is een eis van deze partijen om een eventuele regering met de PSOE te steunen. En een opening voor de partij van Sánchez om aan de macht te kunnen blijven. De PP is tegen deze amnestie.
Twee dagen voor de investituur, die op een mislukking lijkt uit te lopen, richtte Alberto Núñez Feijóo zich in een toespraak tot de duizenden Spanjaarden die in de bussen naar de hoofdstad zijn gereisd, tot alle inwoners van Madrid, en tot de Spanjaarden die op 23 juli uit onvrede bewust niet hebben gestemd. Hij erkende dat hij er niet in is geslaagd om een regering te vormen door gebrek aan steun van andere politieke partijen.
Wat Feijóo wilde bereiken, is het ontmantelen van het verhaal waarmee Sánchez de amnestie wil rechtvaardigen. Maar liefst 94% van de Spanjaarden stemde immers voor het van kracht laten blijven van de grondwet. Bovendien, stelde hij, ‘is het geen socialisme wanneer de er sprake is van politiek elitisme’.
Feijóo gaf niet alleen een ondubbelzinnige boodschap af tegen ‘het bedrog’ van de amnestie, maar probeert ook het imago van partij-eenheid uit te dragen. Een PP die is verenigd rond alle voormalig leiders en voormalige premiers, José María Aznar en Mariano Rajoy. Dat is, zo stelt Feijóo, bij de PSOE anders, waar Felipe González en Alfonso Guerra, die zich al hebben uitgesproken tegen de koers van hun partij.
De protestactie van de PP op zondag in Madrid was niet de enige actie tegen amnestie voor de veroordeelden van het Catalaanse onafhankelijkheidsproces. De burgerbeweging Sociedad Civil Catalana heeft ook een protestactie aangekondigd voor zondag 8 oktober in Barcelona. Ook daar worden duizenden deelnemers verwacht.