WNF slaat alarm over illegaal watergebruik in Doñana

door admin
WNF slaat alarm over illegaal watergebruik in Doñana

Tegenover deze 2.000 illegale bronnen, staan 500 legale wateraftappunten. Als voorbeeld noemt de organisatie het riviertje LA Rocina. De rivierbedding hiervan is met 50% kleiner geworden in de laatste 30 jaar.

Het WNF eist dat de beherende organisatie van het Doñana-gebied maximale irrigatiequota worden ingesteld, illegale finca’s worden gesloten, putten worden gedicht en finca’s in de drogere gebieden worden verplaatst naar de minder gevoelige stukken van het natuurgebied.

Het voornaamste doel van deze maatregelen moet zijn dat de de landbouw in het gebied een veel lagere impact zal hebben op de natuur.

Volgens de natuurorganisatie wordt 5.000 hectare van de grond in het gebied van Doñana gecultiveerd. Hiervan is slechts eenderde het gebruik van water toegestaan. Deze strenge beperking blijkt nu illegaal waterverbruik heel erg in de hand te hebben gewerkt.

Alle legale en illegale bronnen samen verbruiken jaarlijks meer dan 36 miljoen kubieke meter water volgens de meest behoudende schattingen, aldus het WNF.

De gevolgen voor het milieu en de waterstanden in de moerassen van Doñana zijn desastreus. Bepaalde diersoorten raken met uitsterven bedreigd en hun voedselbronnen drogen uit.

Dit vind je misschien ook leuk