Madrid huilt: EuroVegas gaat naar Azië

door admin
Madrid huilt: EuroVegas gaat naar Azië

Volgens de officiële berichten ziet Adelson geen heil meer in het project nabij Madrid vanwege de Spaanse richtlijnen en wetten die grotendeels ook verbonden zijn met die uit Europa. Zo wilde hij onder veel meer aangepaste belastingtarieven voor zijn project en hij wilde dat roken werd toegestaan in EuroVegas. Een eis die indruist tegen de Spaanse tabakswet die roken in alle openbare ruimtes verbiedt. Bovendien had Adelson het over ‘junkets’, bankrekeningen op naam van één persoon of bedrijf, waarop geld kan worden gestort van meerdere anonieme personen. Een verleidelijk middel om geld wit te wassen.

De Spaanse autoriteiten, zowel op landelijk als regionaal niveau zagen het wel zitten. Een investering van 17 miljard euro die 260.000 banen zou opleveren en een nieuwe aantrekkingskracht op toeristen middels 6 casino’s, 36.000 hotelbedden, 7 theaters, golfbanen, een congrescentrum en talloze horecagelegenheden. 

 

Onmogelijke eisen 

 

Las Vegas Sands, het bedrijf van Adelson verkoos na een zenuwslopende periode voor de twee steden, Madrid boven Barcelona. Uiteindelijk zou EuroVegas gebouwd gaan worden op een groot terrein in de gemeente Alarcón. Iedereen was blij, totdat bleek dat Adelson onmogelijke eisen stelde. Toch boog de Spaanse regering en liet doorschemeren hem wel tegemoet te willen komen, om die zo gewilde investering binnen te halen in een tijd van crisis. 

Tot afgelopen vrijdag het bericht kwam dat het bedrijf niet meer ziet hoe het project door kan gaan, gezien de huidige obstakels en het vizier nu richt op Azië, waar het al ervaring heeft met projecten die wel tot leven werden gebracht. 

Een tegenvaller van formaat voor Madrid en voor Spanje. Onlangs was het nieuws nog dat de eerste steen eind dit jaar of begin 2014 gelegd zou worden. Bij de gemeente Madrid kwamen, sinds bekend werd dat EuroVegas in Madrid zou komen, tienduizenden berichten van belangstellende Spanjaarden binnen, die in aanmerking wilde komen voor een baan bij de Amerikaan.

 

Ana Botella

 

Eerder dit jaar zag Madrid ook voor de derde keer de Olympische Spelen aan haar neus voorbij gaan. Vanaf dat moment werd alle hoop gezet op EuroVegas. Dat nu ook die hoop vervliegt, maakt de positie van burgemeester Ana Botella heel wat lastiger. Ze kreeg al veel kritiek te verduren over de wijze waarop ze de Spaanse hoofdstad bestuurt. Zo sloeg ze een flater voor het Olympisch Comité door te zeggen dat Madrid goed is voor ‘a relaxing cup of café con leche on Plaza Mayor‘, pakte ze de staking van de gemeentereinigingsdiensten verkeerd aan waardoor de stad 12 dagen in stank leefde en laat ze straatmuzikanten auditie doen om op straat te mogen spelen.

Dit vind je misschien ook leuk