Nieuwe peiling: 60 procent Catalanen is voor onafhankelijkheid

door admin
Nieuwe peiling: 60 procent Catalanen is voor onafhankelijkheid

Daarbij zegt 74 procent de volksraadpleging te steunen. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1.600 Catalanen in opdracht van de regionale regering. Eerder in november vorig jaar stemden nog 54,7 Catalanen voor een onafhankelijk Catalonië. De respondenten kregen de vragen tussen 4 en 17 december voorgelegd.

Een ander opvallend punt uit het onderzoek is dat 74 procent van de Catalanen het niet eens is met hoe de Spaanse overheid reageert. Anderzijds is 20,5 procent het daar wel mee eens of heel erg mee eens.

De meerderheid van de Catalanen is het er ook over eens dat een referendum de beste manier is om te weten hoe de Catalanen over hun politieke toekomst denken: 74 procent zegt het hier volledig mee eens of grotendeels mee eens te zijn. Anderzijds geeft 21,7 procent aan een referendum niet te accepteren of serieuze reserves er tegen te hebben, waneer een dergelijk referendum wordt gehouden.

Vorige week liet de Catalaanse president Artur Mas weten dat hij zeker op 9 november het referendum gaat organiseren. Daartoe heeft hij zelfs al de ordebewakingsdiensten instructies gegeven. Mas gaat door ondanks de felle tegenstand vanuit de centrale regering in Madrid. Die acht een volksraadpleging over onafhankelijkheid onwettig.

Dit vind je misschien ook leuk