Enkel vraagtekens rond uitbreiding haven van Marbella

door admin
Enkel vraagtekens rond uitbreiding haven van Marbella

Met de belofte van een investering van 400 miljoen euro werd een sjeik uit Qatar Marbella’s grootste vriend. Burgemeester Angeles Muñoz won de gemeenteraadsverkiezingen in 2011 en beloofde haar burgers veel banen als gevolg van het project dat haar stad meteen tot het toeristische centrum van de Costa del Sol zou transformeren. 

De miljoenen van sjeik Abdullah Bin Nasser Al Thani zouden van de huidige vissershaven een tweede Puerto Banús moeten maken, inclusief luxueuze appartementen, sjieke winkels en dure hotels. Daarbij zou het industrieterrein dat de toegang tot de stad vormt vanaf de oostkant worden verplaatst naar elders, zodat ook op de vrijgekomen plek appartementenblokken gebouwd konden worden.

Eigenaar FC Malaga

Sjeik Al-Thani was geen onbekende in het zuiden van Spanje. Eerder kocht hij de voetbalclub Málaga. Maar al vrij snel nadat zijn plannen inclusief promotievideo waren ontvouwd, verdween hij van het toneel. Hij bleek deadlines niet na te komen, bepaalde vastgestelde bedragen voor vergunningen niet over te maken en geen teken meer van leven te geven.

Muñoz werd voortdurend door de oppositie in haar gemeente ondervraagd over de stand van zaken met betrekking tot de haven, maar moest regelmatig een antwoord schuldig blijven. Ook vorige week, toen ze moest toegeven de sjeik niet te hebben gesproken, terwijl in de media breeduit werd geschreven over zijn bezoek aan zijn voetbalclub in de stad op 60 kilometer van Marbella vandaan. 

Achter op schema

De sjeik zou al maanden geleden bouwplannen te sturen naar de Andalusische havenautoriteit APPA, maar deze zijn daar tot nog toe niet gearriveerd. Het project loopt in elk geval al bijna 2 jaar achter op schema en ook de laatstgenoemde deadline lijkt niet gehaald te gaan worden. Vorig najaar nog werd gesproken over een startdatum die ergens halverwege 2014 zou liggen. Het is eind mei, maar het nieuws over het leggen van de eerste steen blijft uit.

Geen geduld meer

De oppositie in de gemeente verliest zijn geduld en snapt niet waarom de burgemeester weigert een antwoord te geven op de vraag waar het project nu precies staat en waarom zei de sjeik niet heeft ontmoet terwijl hij eindelijk weer in Spanje was. 

Daarbij vindt men het zorgelijk dat de gemeente voor 3 procent aandeelhouder is in het bedrijf dat de kar van het project trekt. Mocht alles niet doorgaan, dan mogen niet de burgers daar financieel via het belastinggeld de dupe van worden.

Angeles Muñoz heeft haar toehoorders er opnieuw van verzekerd dat het project nog steeds volgens plan doorgaat, maar wijst voor de vertraging naar de regionale regering die nog bepaalde plannen zou moeten goedkeuren.

Rechtszaak

Ondertussen loopt er nog een rechtszaak tussen het bedrijf Naas Marbella en het architectenbureau dat de plannen voor de uitbreiding ontwierp wegens onbetaalde rekeningen. Door deze zaak rust er een embargo op het kapitaal in Spanje van de sjeik. Om het geheel nog gecompliceerder te maken, trad begin mei de directeur van de huidige haven af.

Dit vind je misschien ook leuk