Prinses Cristina niet ontslagen van strafrechtelijke vervolging

door admin
Prinses Cristina niet ontslagen van strafrechtelijke vervolging

Hiermee is het verzoek van de verdediging om de prinses te ontslaan van strafrechtelijke vervolging op basis van de Botin-doctrine afgewezen. Deze doctrine is gebaseerd op jurisprudentie en stelt dat als iemand enkel wordt aangeklaagd door een burgerlijke partij en niet door het Openbaar Ministerie of de Officier van Justitie er geen strafzaak is. In dit geval eist de pseudo-vakbond Manos Limpias een gevangenisstraf van 8 jaar voor de prinses vanwege haar medeplichtigheid bij de strafbare delicten die werden gepleegd door onder meer haar echtgenoot Iñaki Urdangarín.

Zaak Nóos

Deze ex-handballer sluisde samen met zijn zakenpartner Diego Torres circa 6 miljoen euro aan overheidsgeld weg via hun Stichting Nóos die belast was met de organisatie van sportevenementen voor vooral regionale overheden. Het publieke geld werd via de stichting doorgesluisd naar onder andere het bedrijf Aizoon, waarvan Urdangarín samen met zijn vrouw Cristina eigenaar was. Zij zou mede hiermee de belasting hebben ontdoken voor ruim 300.000 euro.

Verdachten en getuigen

Op 9 januari verscheen de Spaanse prinses in de rechtbank, samen met 17 andere verdachten. Hieronder haar man, zijn voormalige zakenpartner Diego Torres, diens vrouw Ana María Tejeiro en haar twee broers die optraden als adviseurs en accountants. Ook diverse hoge ambtenaren zijn verdacht. Naast belangrijke figuren als verdachten, zijn er ook belangrijke getuigen in de zaak zoals Rodrigo Rato, voormalig directeur Bankia en vice-premier in de Spaanse regering, Rita Barberà, voormalig burgemeester van Valencia, Ana Botella, voormalig burgemeester van Madrid en Alberto Ruíz Gallardón, voormalig minister van Justitie en ex-burgemeester van Madrid. 

Voortzetting rechtszaak

De rechtszaak zal op 9 februari worden voortgezet met het horen van de verklaringen van de verdachten. Als eerste komt José Luis Ballester aan bod. Hij was algemeen voorzitter van de afdeling sport van de regionale regering van de Balearen. De circa 370 getuigen worden naar verwachting gehoord tussen 8 maart en 17 mei. 

Imago koningshuis

Het is de eerste keer in de Spaanse geschiedenis dat een lid van de koninklijke familie als verdachte plaats moet nemen in een beklaagdenbank. Koning Felipe VI nam al duidelijk afstand van zijn zus door haar adellijke titel als Hertogin van Palma te ontnemen en door haar en zijn zwager te schrappen van de officiële koninklijke agenda. Wel maakt Cristina nog steeds aanspraak op haar recht op troonsopvolging. Zij is zesde in de lijn van troonsopvolging na Felipe\’s dochters Leonor en Sofia, haar zuster Elena en twee kinderen.

Felipe nam in juni 2013 de taak van koning over van zijn vader Juan Carlos. Diverse schandalen en een zwakke gezondheid zouden ten grondslag liggen aan het vrij plotselinge aftreden van deze ooit zo populaire koning. Koning Felipe doet hard zijn best om het imago van het koningshuis weer wat op te poetsen. De rechtszaak Nóos vormt echter een flinke smet. 

Reactie koningshuis

Het koningshuis reageerde eveneens op vrijdag op de beslissing van de rechtbank in La Palma. Men zegt ‘absoluut respect’ te hebben ‘voor de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht’.  

Dit vind je misschien ook leuk