Spaanse twitteraarster krijgt gevangenisstraf opgelegd om tweets

door admin
Spaanse twitteraarster krijgt gevangenisstraf opgelegd om tweets

Vera zou zich schuldig hebben gemaakt aan de ‘verheerlijking van terrorisme’ en ‘vernedering van slachtoffers van terrorisme’ met haar tweets over de vroegere Spaanse premier en admiraal Luis Carrero Blanco. Blanco kwam in 1973 om tijdens een bomaanslag in Madrid gepleegd door de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Door de explosie vloog de auto waar Blanco zich in bevond door de lucht en beschadigde daarbij de kerk waarin hij net een mis had bijgewoond. 

Vera tweette daarover onder meer: ‘ETA combineerde beleid tegen het gebruik van dienstauto’s met een ruimtevaartprogramma’ en ‘Ging Carrero Blanco ook back to the future met zijn auto?’ 

Cassandra Vera kreeg heel veel steun met name online via sociale media. Voorstanders van de vrijheid van meningsuiting veroordeelden de harde aanpak van de Twitteraarster door de autoriteiten. Zelfs de kleindochter van de vermoorde Carrasco schreef in een brief die werd gepubliceerd door El Pais tegen het oordeel van de Spaanse justitie te zijn. Ondanks dat de grappen van een slechte smaak getuigen, kwamen ze in haar optiek zeker niet in aanmerking voor dergelijke zware consequenties. ‘Ik ben bang voor een samenleving waarin de vrijheid van meningsuiting, hoe erg die mening ook is, kan leiden tot een celstraf’. 

Aangezien Vera geen geweldsdelict heeft gepleegd en niet eerder in aanraking kwam met justitie hoeft zijn niet echt naar de gevangenis. Deze regel geldt voor straffen tot twee jaar. Zij kreeg één jaar. 

Dit vind je misschien ook leuk