Onderzoekers hebben belangrijke archeologische vondsten gedaan in de provincie Tarragona. De Barranc de la Boella (La Canonja) blijkt een ware broedplaats van prehistorische geavanceerde technologie te zijn. Ongeveer 900.000 jaar geleden begonnen de Hominini (mensachtigen, tweevoetige primaten met een rechtopstaande houding) die deze regio bewoonden, de eerste geavanceerde stenen werktuigen in Europa te ontwikkelen.
Hun innovatievermogen heeft onderzoekers van het Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES-CERCA) verrast. De Hominini ontwikkelden niet alleen stenen werktuigen, ze beheerden grondstoffen, bedachten geavanceerdere beitelstrategieën en transporteerden de werktuigen.
Resultaat van verschillende migratiegolven
Volgens de experts zouden deze creaties het resultaat zijn van verschillende groepen van Hominini die uit Afrika kwamen. Zij vermoeden dat er ongeveer 1,4 miljoen jaar geleden een vroege verspreiding was van de Achelische technologie (de eerste lithische cultuur met stenen die aan twee kanten bewerkt werden) vanuit Afrika.
Mijlpaal en nieuw perspectief
De stenen werktuigen die deze Hominini tussen 900.000 en 780.000 jaar geleden maakten, hebben aangetoond dat deze werktuigen niet alleen een evolutionaire mijlpaal vertegenwoordigen, maar ook een nieuw perspectief bieden op de komst van verschillende migratiegolven naar Europa tijdens het Midden-Pleistoceen.
Gereedschappen om in levensonderhoud te voorzien
Het team onderzoekers, onder leiding van Diego Lombao, heeft gedocumenteerd dat deze menselijke voorouders, die in het gebied rond Tarragona woonden, grote gereedschappen zoals bijlen en pikhouwelen ontwikkelden, door gebruik te maken van lokale grondstoffen. Ze werkten met een hoog niveau van planning en efficiëntie.
Deze gereedschappen werden gemaakt met bifaciale snijtechnieken en werden gebruikt voor verschillende activiteiten die verband hielden met levensonderhoud. “Deze gedragingen laten een enorme vooruitgang zien ten opzichte van de technologieën die op dat moment in Europa aanwezig waren, bekend als modus 1 of Olduvaïsch. Een van deze vorderingen is de selectie en voorbereiding van grondstoffen, met een gedifferentieerd beheer van hun hulpbronnen,” voegen de onderzoekers toe.
Leisteen en vuursteen
Vuursteen werd voornamelijk gebruikt om kleinere gereedschappen te maken, terwijl leisteen werd gereserveerd voor de productie van grote gereedschappen. De vroege stadia van het fabricageproces van deze grote gereedschappen zouden volgens de experts op de vindplaats hebben plaatsgevonden. Daarna zouden ze zijn vervoerd naar de plaatsen waar ze nodig waren.
Dit wijst niet alleen op technologische verfijning, maar ook op een hoge cognitieve capaciteit van de Hominini uit deze periode. “De productie van de handige gereedschappen ging bovendien gepaard met een verfijnde planning en een efficiënter gebruik van hulpbronnen,” legt Diego Lombao uit.
De Hominini die het gebied van La Canonja, Tarragona, bewoonden, vertoonden geavanceerd en flexibel technologisch gedrag, ze maakten gebruik van verschillende houtsnijstrategieën. Ze keken bovendien verder dan het produceren van de gereedschappen. Dit kwam verder tot uiting in het vervoer van gereedschappen en in het gebruik van sjablonen om het verkrijgen van de gewenste vormen te vergemakkelijken.
Uitwisseling tussen bewoners Europa, Azië en Afrika
De Barranc de la Boella laat zien dat Europa niet geïsoleerd was, maar door een uitwisseling en technologische evolutie in voortdurend contact met Afrika en het Nabije Oosten. Dit markeerde een keerpunt in de technologische geschiedenis van het continent.
De archeologische vondsten in Tarragona, concluderen de specialisten, verkleinen niet alleen de chronologische kloof tussen Europa, Azië en Afrika, maar tonen ook aan dat Europese menselijke populaties bijna een miljoen jaar geleden al technologische elementen deelden met Afrikaanse populaties.
Gevonden botten wijzen op interactie met roofdieren
Barranc de la Boella, bekend als een van de oudste Acheliano-vindplaatsen van Europa, bestaat uit meerdere locaties. Onderzoek heeft behalve stenen ook veel dierlijke botten aan het licht gebracht. Dit maakt het mogelijk om de dagelijkse activiteiten en leefgewoontes van de eerste menselijke bewoners te reconstrueren. Zo zijn er aanwijzingen gevonden voor interacties met hyena’s en andere katachtigen. Maar ook de mammoet lijkt er aan het werk gezet te zijn.
Lees ook: Verborgen stad onder de Rio Tinto; archeologische schat in Spanje