Verborgen stad bij de Río Tinto: een archeologische schat in Spanje

door admin
Rio tinto

In Spanje is een indrukwekkende archeologische vondst gedaan: een dorp dat al 40 jaar onder de Río Tinto (Huelva) verborgen ligt, met ontelbare schatten uit het verleden. Dit ondergrondse dorp werd ooit bedolven door de restanten van de nabijgelegen mijn, die al sinds de Romeinse tijd in gebruik is.

De rijke geschiedenis van de mijnbouw in de provincie Huelva, die duizenden jaren teruggaat, heeft ertoe geleid dat er veel archeologische vindplaatsen in Huelva bekend zijn die hun oorsprong vinden in deze economische activiteit. Helaas heeft het gebrek aan middelen er in veel gevallen toe geleid dat deze afzettingen vrijwel onbekend zijn. Elke ontdekking werpt weer nieuw licht op een gebied met een rijke historie. Britse invloeden en het begin van de Spaanse sportgeschiedenis komen hier samen. Zo is in het dorpje Minas de Riotinto de oudste tennisbaan van Spanje nog te bewonderen.

Vindplaats ‘Corta del Lago’

Het Romeinse archeologische terrein ‘Corta del Lago’ is onderdeel van de oude stad Urium (de Romeinse naam voor Riotinto). Het terrein is eigendom van een mijnbouwbedrijf en is aangemerkt als ‘Bien de Interés Cultural’ (BIC). Sinds eind 2017 vinden daar opgravingen plaats, die diverse vondsten hebben opgeleverd. Tot de meest opmerkelijke behoren meer dan 40 gouden en zilveren Romeinse munten, voornamelijk uit de tijd van de keizers Nero en Trajanus, daterend van het einde van de 1e tot de 2e eeuw na Christus. Dit waardevolle archeologische vondst werd onlangs openbaar gemaakt na een preventieve opgraving op een plek waar een nieuwe constructie gepland stond.

Het mijnverleden van Minas de Riotinto

In 1984 werd het dorp Río Tinto volledig verlaten en begraven onder de mijnresten, waardoor de gemeenschap haar bestaan verloor. Ooit woonden er 7.000 mensen en kende het moderne faciliteiten zoals elektriciteit en badkamers, ongebruikelijk voor die tijd. Vanaf de 18e eeuw groeide Río Tinto uit tot een uniek industrieel dorp, met het eerste voetbalveld van Spanje. Dat werd geïntroduceerd door Britse arbeiders van het mijnbedrijf Riotinto Company Limited. Dit historische veld, waar het Spaanse voetbal ooit begon, ligt nu onder een dikke laag mijnafval verborgen.

De meeste inwoners werden herplaatst in de nieuwe gemeente Minas de Riotinto, hoewel enkele voormalige bewoners, zoals Fernando Durán, nog steeds herinneringen aan het oude dorp levend houden. In een miniatuurmuseum, ‘Museo del Pueblo’, dat niet toegankelijk is voor het publiek, wordt een maquette van het dorp bewaard, samen met historische voorwerpen zoals de bronzen klok van het oude gemeentehuis en het stilstaande uurwerk dat de eerste ecologische protesten in Spanje symboliseert.

Ook andere dorpen, gebouwd door mijnbouwbedrijven, zijn verdwenen toen ze niet langer nodig waren. La Naya was de grootste en had zelfs een evangelische kerk en een systeem om fecaal afval om te zetten in compost.

Een toeristische blik op Minas de Riotinto

Minas de Riotinto

oudste tennisbaan van Spanje ©inspanje.nl

Nu is Minas de Riotinto een industriële trekpleister met 3.700 inwoners. Het gebied biedt unieke bezienswaardigheden, zoals het Britse wijkje Bella Vista, gebouwd in 1881. Hier is een woning te bezoeken die nog net zo is ingericht als in de 19e eeuw. De Rio Tinto Foundation biedt ook interessante treinritten aan langs de overblijfselen van oude mijnwerkersdorpen, en bezoekers kunnen de beroemde rode rivier verkennen. De kleur rood dankt het water aan het vele ijzer in de bodem. Interessant is dat de NASA in dit gebied technologie voor Mars-testen ontwikkelde, vanwege de geologische gelijkenissen met de rode planeet.

Lees ook: Angst voor milieuramp bij mijnbouwdammen van Riotinto in Andalusië

Dit wil je misschien ook lezen