Augustus was heetste maand ooit in Spanje met twee hittegolven

door admin
Augustus was heetste maand ooit in Spanje met twee hittegolven

Volgens het maandelijkse klimaatrapport van de Spaanse weerdienst Aemet, evenaarde de gemiddelde temperatuur die van het recordjaar 2003. Echter, dit jaar werden de piektemperaturen ruimschoots overtroffen. 

De cijfers

De gemiddelde temperatuur over het Spaanse vasteland was 24,8 graden Celsius. In diverse regio’s, zoals het zuidelijke deel van de hoogvlakte en centraal en west Andalusië, waren de omstandigheden zelfs ‘extreem warm’. De gemiddelde maximumtemperatuur was de hoogste ooit gemeten, namelijk 32,7 graden. Dit is 0,2 graden hoger dan in 2003 en 2,2 graden boven het algemene gemiddelde. Ook de minimumtemperaturen waren aanzienlijk hoger dan normaal, slechts overtroffen door de maanden augustus in 2003 en 2022.

Twee verstikkende hittegolven

De eerste hittegolf van augustus vond plaats tussen 6 en 13 augustus, waarbij het kwik opliep tot maar liefst 45 graden in delen van Valencia en Andalusië. De tweede hittegolf vond plaats tussen 18 en 25 augustus en liet temperaturen boven de 40 graden zien in grote delen van het Spaanse binnenland en de Cantabrische regio.

Canarische Eilanden 

Ook de Canarische Eilanden werden niet gespaard. Daar waren twee afzonderlijke warmte-episodes. De eerste was tussen 10 en 14 augustus, met temperaturen die de 40 graden overstegen. De tweede was iets minder intens en vond plaats tussen 20 en 24 augustus.

Lees ook: NASA waarschuwt voor temperaturen van boven de 50 graden in Spanje

Neerslag

Opmerkelijk genoeg was augustus een zeer droge maand op het vasteland met een gemiddelde neerslag van slechts 10,1 liter per vierkante meter, waarmee het de zevende droogste augustus werd sinds 1961.

Extremen in de Balearen en Canarische Eilanden

In een opmerkelijke twist was het in de Balearen de op twee na natste maand augustus sinds 1961, terwijl het op de Canarische Eilanden de achtste natste maand was sinds hetzelfde jaar.

Lees ook: Zestien hitterecords gesneuveld op woensdag

Dit vind je misschien ook leuk