Autorit langs mooie witte dorpjes in Andalusië

door admin
autorit witte dorpjes

RONDA – Vanaf half september is de ergste hitte weer voorbij en het najaar is een perfecte periode om er met de auto op uit te gaan. In Zuid-Spanje liggen talloze pueblos blancos. Elk wit dorp is mooi op zijn eigen karakteristieke manier.

Wij zochten er een paar uit voor een mooie autorondreis door Andalusië. Onze route begint in Ronda en leidt door de provincies Málaga en Cádiz. Als je trek hebt, zoek dan onderweg een venta op. Dit is een wegrestaurant waar vaak een dagmenu wordt opgediend of versbereide lokale gerechten uit de streek. In de bergen bij Ronda, waar onze route gedeeltelijk doorheen leidt, worden heerlijke wijnen gemaakt. Vele hiervan vallen onder het keurmerk Denominación de Origen Sierras de Málaga

Ronda

Ronda

Onze route begint in Ronda. Dit dorp is dan niet geheel wit, maar je kunt het vanwege de spectaculaire ligging op de rand van een kloof met een indrukwekkende brug niet overslaan. Het uitzicht vanaf de parador aan ‘El Tajo’ is weids en je overziet er het fraaie glooiende landschap van de Serranía de Ronda. In het dorp zien we ‘Palacios’ van vroegere adel, goed bewaard gebleven Arabische baden, Moorse torentjes bij delen van de stadsmuur met twee poorten, de oudste ‘Plaza de Toros’ van Spanje en drie erg bijzondere bruggen. De Puente Nuevo van 100 meter hoog is een kunstwerk op zich.

Setenil de las Bodegas

 Setenil de las Bodegas

We rijden dan door naar Setenil de las Bodegas. Een rit van minder dan een half uur. Dit lijkt een vergeten dorpje, maar een groot deel van de huizen wordt letterlijk overschaduwd door enorme rotspartijen. Hier en daar wonen mensen er letterlijk nog in. Nauwe straatjes, vaak in de schaduw van de rots, met gezellige terrasjes en mooie uitzichtpunten vanwaar je kunt zien hoe bijzonder Setenil eigenlijk is. 

Zahara de la Sierra

Zahara de la Sierra

Hierna gaat de reis door naar Zahara de la Sierra. Het landschap onderweg tijdens de 40 minuten durende trip wordt steeds fraaier en biedt uitzicht op de Sierra de Grazalema, een waar paradijs voor wandelaars. En wat niet veel mensen weten: het is het natste gebied van Spanje, vandaar dat het er ook zo abnormaal groen is voor het zuiden van het land. We komen aan Zahara dat uitkijkt over een stuwmeer met een bijna turkooizen gloed. Nauwe straatjes kronkelen zich omhoog tegen de steile rotswand waar het dorpje te vinden is. Helemaal boven is nog een middeleeuws fort dat op Moorse resten werd gebouwd. In 1980 werd het uitgeroepen tot Nationaal Monument.

Arcos de la Frontera

Arcos de la Frontera

De volgende bestemming is Arcos de la Frontera. Deze rit duurt ongeveer 50 minuten. Opnieuw een dorp met een spectaculaire ligging op de rand van een plateau en aan de rivier de Guadalete. Aan de rand van het dorp kijk je loodrecht omlaag tientallen meters de diepte in. Alle huizen zijn hier wit en de straatjes zo nauw, dat je erg moet oppassen als je je auto er onbeschadigd doorheen wilt besturen. Vanaf het dorpsplein Plaza del Cabildo loop je het ‘Balcon de Arcos’ op en kijk je uit over de heuvels tot zover het oog reikt.

El Bosque

Vanaf Arcos bereiken we in 25 minuten El Bosque. Een must voor liefhebbers van handgemaakte meubelen en met een lange geschiedenis in de vervaardiging van lederen kleding en andere producten zoals schoenen, portemonnees en tassen. In Spanje worden dit ‘Marroquinerías’ genoemd. Ook hier wacht een labyrinth van witte straatjes, kleine, authentieke barretjes en leuke winkeltjes. De naam van het dorp geeft al een hint: het ligt midden in de bossen van zowel natuurpark Alcornocales als Sierra de Grazalema.

Grazalema

Grazalema

Het laatste dorp op deze route bereik je na een half uur rijden. Grazalema ligt in de schaduw van de rots El Peñon Grande. Grazalema staat bekend als het natste dorp van Spanje met een gemiddelde jaarlijkse neerslag van meer dan 2.000 liter per vierkante meter. Vanaf hier zijn alle wandelroutes in het gelijknamige park langs fraai gevormde karststenen rotsen waartegen het groen van de bossen mooi afsteekt, goed bereikbaar. Hier ligt ook een uiterst charmante camping en in het oude centrum van het dorp waar je nog goed de Arabische origine kunt terugvinden, liggen een paar bijzondere kerken en twee historisch gezien erg interessante fonteinen.

Praktisch

Kom je met het vliegtuig, dan is Málaga de dichtstbijzijnde luchthaven. Vanaf daar duurt de rit via de A-367 en A-357 naar Ronda minder dan anderhalf uur. Vlieg je op Sevilla dan ben je er in één uur en drie kwartier.  Er zijn ook bedrijven tours per 4×4 aanbieden langs de witte dorpen van Andalusië.

Lees ook: Frigiliana is een model voor de ‘pueblos blancos’ van Andalusië

Dit vind je misschien ook leuk