Bananenwijn als duurzaam antwoord op verspilling op Canarische Eilanden?

door Else BeekmanElse Beekman
Container met bananen waarin grootste cocaïnevangst van Spanje werd ontdekt

In 2023 werden maar liefst 26,5 miljoen kilo’s Canarische bananen vernietigd. Deze enorme verspilling van vofedsel is het gevolg van een ingewikkelde regulatie, waarbij producenten de marktvoorraad afstemmen om stabiele prijzen te behouden te behouden. Deze praktijk heeft de afgelopen jaren veel kritiek gekregen, vooral vanuit het oogpunt van verspilling. Bananenwijn zou hier wel eens een duurzaam antwoord op kunnen zijn.

Volgens de RAE (Koninklijke Academie van de Spaanse Taal) is wijn “een sap van planten of vruchten dat wordt gekookt en gefermenteerd” op dezelfde manier als druivenwijn.” Ook de Europese wetgeving staat deze definitie toe. Dit opent de deur voor nieuwe innovaties, zoals wijn gemaakt van overtollige of overrijpe bananen.

Bananenwijn bestaat

Hoewel het misschien vreemd klinkt, is bananenwijn niet zo’n gek idee en bestaat het al. De wijn, gemaakt van Canarisch bananen, wordt geproduceerd door het Spaanse wijnhuis Platé op Tenerife. Bananenwijn is volledig natuurlijk, zonder toevoegingen van kleurstoffen of antioxidanten. Er zijn twee varianten beschikbaar: een droge en een zoete versie. Wijnkenners roemen de kwaliteit ervan, die uitstekend is, ondanks de initiële scepsis die de naam ‘bananenwijn’ bij sommigen oproept.

Beide soorten fruit, druiven en banaan, hebben vergelijkbare suikerpercentages; Daarom worden dranken met een vergelijkbaar alcoholgehalte en vergelijkbare kenmerken verkregen. Conventionele wijnen hebben een alcoholgehalte tussen 10 en 14°, terwijl bananenwijnen 12° hebben.

Bananenwijn in andere landen

Ook in landen zoals Malawi, waar boeren worstelen met de gevolgen van klimaatverandering, wordt bananenwijn al enige tijd geproduceerd. Daar worden bananen die te rijp zijn om te verkopen omgezet in wijn. Het proces is eenvoudig: rijpe bananen worden gepeld, in stukken gesneden en vermengd met suiker, gist, rozijnen, water en citroenen. Deze mix fermenteert vervolgens enkele weken, waardoor een aromatische wijn ontstaat met een alcoholpercentage van ongeveer 13%. Klik hier voor een recept om zelf bananenwijn te maken van de Jumbo.

Een duurzaam alternatief?

De toenemende populariteit van bananenwijn is deels te danken aan de behoefte om voedselverspilling tegen te gaan en deels aan de gevolgen van klimaatverandering. In Spanje, waar de wijnconsumptie de afgelopen jaren is afgenomen en de wijnindustrie het moeilijk heeft, kan bananenwijn wellicht een frisse wind door de sector laten waaien.

Op de Canarische Eilanden is er sinds 2019 al een kleine maar groeiende markt voor bananenwijn geïnitieerd door Bodegas Platé. Dit bedrijf bracht in dat jaar 20.000 flessen bananenwijn op de markt. Al bedient het product nog steeds een nichemarkt, het laat zien dat er mogelijkheden zijn om de bananenoverschotten om te zetten in een commercieel succes.

De toekomst van bananenwijn in Spanje

Zal bananenwijn een vaste plek krijgen in de Spaanse wijnwereld? Het blijft afwachten, maar het potentieel is er zeker. In een sector die wanhopig op zoek is naar nieuwe ideeën en innovatie, kan deze unieke wijnsoort een welkome aanvulling zijn. Met de combinatie van duurzaamheid, het tegengaan van voedselverspilling en een verrassende smaak, heeft bananenwijn misschien wel de ingrediënten om een blijvende trend te worden