Barcelona investeert ruim 40 miljoen in groei ‘blauwe economie’

door admin
Barcelona investeert ruim 40 miljoen in groei 'blauwe economie'

Het stadsbestuur van Barcelona heeft aangekondigd tussen nu en 2025 ruim 40 miljoen euro uit te trekken om de ’blauwe economie’ een economische impuls te geven als onderdeel van een breder pakket aan maatregelen voor economische groei.

‘Blauwe economie’ omvat alle economische activiteiten die verbonden zijn aan oceanen, zeeën en kusten. In een overkoepelende strategie heeft de gemeente 43 maatregelen en 15 projecten geformuleerd waarmee het huidige aandeel van de’blauwe’ sector in de lokale economie moet worden vergroot.

Jaume Collbonil, wethouder Economische Zaken in Barcelona, is blij met de nieuwe aanpak: “We zijn ons ervan bewust dat de zee een economische motor en een waardevol bezit is voor Barcelona. Het geeft ons een voordeel ten opzichte van andere steden en het zou zonde zijn dit niet te benutten om het economische model van de stad verder uit te breiden. Zeker met het oog op een meer innovatieve en duurzame economische groei”.

Lissabon, Rotterdam en Marseille

Door kwaliteitsbanen te creëren en te investeren in innovatie en duurzaamheid wil de stad de concurrentie aangaan met andere havensteden. Volgens Collboni is er bij het bepalen van de strategie “voorbeeld genomen aan Lissabon, Rotterdam en Marseille. In deze steden wordt de ‘blauwe economie’ al langer ingezet als stadsbreed verdienmodel. Zij hebben al eerder op succesvolle wijze soortgelijke strategieën toegepast en wij kunnen hier van leren”.

Port Olímpic als nieuw maritiem middelpunt 

Een van de plannen is om van het Port Olímpic, op dit moment een uitgaansgebied, het nieuwe maritieme middelpunt te maken waar opkomende bedrijven uit de sector zich kunnen vestigen. Ook krijgt de Faculteit Nautische Wetenschappen er een hoofdkantoor. Er zal in totaal 52.000 vierkante meter beschikbaar worden gesteld en de gemeente schat hiermee 200 nieuwe banen te creëren.

Duurzamer model

Een andere belangrijke pijler binnen de strategie is duurzaamheid. Volgens de gemeente is het herstel en behoud van het een maritieme ecosysteem een voorwaarde voor verdere groei. Er zijn dan ook maatregelen opgenomen in het plan om de milieugezondheid van de maritieme ecosystemen te waarborgen. Deze zijn gericht op zowel het voortbestaan van de traditionelere sectoren (zoals zeevaart, visserij en toerisme) als op de opkomst van nieuwe sectoren (zoals biotechnologie en maritieme energie). Hiermee zet de gemeente een eerste stap in de richting van een duurzamer blauw model en het behalen van  duurzame doelstellingen van de Europese Agenda 2030.

Dit vind je misschien ook leuk