Benidorm opent hoogste woontoren van Spanje na 15 jaar gedoe

door admin
Benidorm opent hoogste woontoren van Spanje na 15 jaar gedoe

Dat meldt de krant El Español. De hoogste woontoren van Spanje bestaat uit twee gouden torens van 193 meter hoog die 47 verdiepingen tellen. De twee torens worden verbonden door een M-vormige koepel en domineren al jaren de skyline van Benidorm. De populaire badplaats aan de Costa Blanca wordt vanwege dit soort wolkenkrabbers ook wel Beni-York genoemd.

Het lange bouwproces dat aan dit moment vooraf ging, is volgens El Español symbool geworden van de vastgoedwaanzin voorafgaand aan de crisis van 2008 en de daaropvolgende redding van de bankensector. 

Nu, 15 jaar nadat in 2006 de eerste steen werd gelegd, wordt de laatste hand gelegd aan de details om de deuren eindelijk te kunnen openen. Volgens de initiatiefnemers is 90% van het werk reeds afgerond. 

De geschiedenis van Intempo gaat terug tot 2006, toen het werd gepromoot door de Baskische zakenman José Ignacio de la Serna (Olga Urbana SL). Toen de vastgoedzeepbel uiteenspatte moest het project in 2012 gered worden door de Asset Management Company van ‘Bad Bank’ Sareb, met een geërfde schuld van 108 miljoen van Novacaixagalicia, de entiteit die de bouw financierde.

Pas in 2018 nam het investeringsfonds Strategic Value Partners (SVPGlobal) de controle over het pand over en activeerde het de promotie ervan via UNIQ Residential, verantwoordelijk voor het wederopbouwproject. Sindsdien werkt men hard om de achterhaalde constructie en uitrusting aan te passen aan de huidige normen. Alle 256 woningen in het gebouw hebben op de een of andere manier veranderingen ondergaan.

‘Diamant-appartementen’

De belangrijkste wijzigingen worden aangebracht op de hogere verdiepingen die in de categorie ‘diamant’ vallen. Het probleem daar was dat de helft van de verdiepingen geen zeezicht had, maar uitkeek op het berggebied waar het themapark Terra Mitica zich bevindt. Als oplossing daarvoor heeft men bedacht de appartementen te koppelen zodat ze zowel zee- als bergzicht hebben. Daarmee zijn ze wel weer en tikkeltje luxueuzer geworden dan ze al waren. Elk appartement moet zeker een miljoen euro opbrengen.

Gemeenschappelijke ruimtes

Toekomstige bewoners van de Intempo-toren zullen zich kunnen baden in luxe met een Spa met adembenemende uitzichten, een bar op de bovenste verdiepingen en een restaurant waar alleen eigenaren kunnen eten met gasten. Daarnaast komen er 7.100 vierkante meter aan gemeenschappelijke ruimtes, waaronder een zwembad. De initiatiefnemers proberen een resortmodel te promoten en willen daarbij voorkomen dat de woningen in de toren gebruikt worden voor toeristische verhuur. Dat zal worden gereguleerd via de statuten van de Vereniging van Eigenaren.

Andere projecten in Benidorm

De Covid-19-crisis heeft de vastgoedsector aan de kust van Alicante flink vertraagd. Desalniettemin heeft dat bepaalde bedrijven niet verhinderd hun promoties langs het Poniente-strandvoort te zetten. Hieronder de luxe residentiële Delfin-toren die grenst aan het legendarische vijfsterrenhotel Delfín; de Sakura-torens die 165.000 vierkante meter beslaan voor een investering van 260 miljoen euro in 1.200 woningen. In hetzelfde gebied opende recent ook een H10-hotel zijn deuren.

Volgens schattingen van de werkgeversvereniging in Benidorm krijgt de stad de komende jaren circa 13.000 nieuwe hotelkamers. Die kunnen opgeteld worden bij de bestaande 43.000 kamers.

Dit vind je misschien ook leuk