Beruchte bende “Coro 717” opgerold door Spaanse en Nederlandse politie

door admin
coro 717

In een gezamenlijke operatie van de Spaanse Policia Nacional,de Nederlandse politie en gecoördineerd door het Bureau van de Officier van Justitie voor Cybercriminaliteit in Granada, is met succes de beruchte “Coro 717” van de Trinitarios-bende ontmanteld.

Deze bende hield zich bezig met talrijke gewelddadige misdaden, drugshandel en honderden oplichtingspraktijken. Zo verstuurden bendeleden massaal berichten via Whatsapp, waarbij slachtoffers werden misleid om te geloven dat hun kinderen dringend geld nodig hadden, zogenoemde kind in nood-oplichtingen. Het onderzoek begon in 2023, toen de autoriteiten de Coro 717 identificeerden en hen koppelden aan deze “hijo en apuros”-oplichtingen. Tegelijkertijd werd een gewelddadige jeugdgroep van Latijns-Amerikaanse afkomst, verbonden aan de Trinitarios, ontdekt in Granada. Deze groep, ook bekend als Coro 717, was verantwoordelijk voor talrijke gewelddadige misdaden in de stad. Minstens 12 leden waren betrokken bij online en telefonische fraude, evenals drugshandel.

Lees ook: 15 Arrestaties gerelateerd aan de bende de Latin Kings in Spanje

Gecoördineerde invallen en arrestaties

De gecoördineerde inspanning resulteerde in meerdere arrestaties zowel in Spanje als in Nederland. De vermeende leider en een andere hoofdpersoon in de bende werden in Nederland gearresteerd onder Europese arrestatiebevelen uitgevaardigd door Spanje. Tegelijkertijd werd een grootschalige politieoperatie uitgevoerd in Granada en het omliggende gebied. Deze resulteerde in zes huisinvallen en de arrestatie van 11 extra leden van de bende, waaronder een ander kopstuk van de bende.

Tijdens deze operaties heeft de politie typische Trinitarios-symbolen in beslag genomen. Daardonder kettingen, bandana’s en armbanden die geassocieerd worden met de Trinitarios. Daarnaast werden bankkaarten op naam van derden, een laptop, diverse documenten, mobiele telefoons en wapens, waaronder twee gekartelde messen, een mes, een patroon, een kogelhuls en bijna 100 bolletjes hasj, in beslag genomen. De autoriteiten analyseren momenteel het in beslag genomen materiaal om mogelijke internationale connecties van de groep te ontdekken.

Het fenomeen van Latijns-Amerikaanse bendes in Spanje

De aanwezigheid van Latijns-Amerikaanse bendes in Spanje is een complex en dynamisch fenomeen. Veel van deze bendes, zoals de Trinitarios, hebben hun wortels in Latijns-Amerika en zijn later naar Spanje gekomen. Ze hebben zich gevestigd in grote steden zoals Madrid, Barcelona en Valencia en zijn betrokken bij criminele activiteiten zoals drugshandel, geweld en afpersing. Deze bendes profiteren van de bestaande sociale en economische spanningen en breiden hun invloedssfeer uit. Daarbij nemen ze soms zelfs controle over gevangenissen in hun thuislanden over. Dit maakt de bestrijding van deze criminele organisaties bijzonder uitdagend voor de Spaanse autoriteiten.

Dit vind je misschien ook leuk