Bijzonder record in Spanje: Menselijke toren van 9 lagen

door admin
Bijzonder record in Spanje: Menselijke toren van 9 lagen

Het is de eerste keer dat het deze club is gelukt een “9 de 9” te ‘laden’. Dat is een menselijke torenconstructie bestaande uit 9 lagen, waarin elke laag bestaat uit 9 personen. Deze werd nog nooit eerder geprobeerd. Het laden en succesvol demonteren van een “9 de 9” is een indrukwekkende prestatie en een bewijs van het hoge vaardigheidsniveau van de groep. 

Slechts één enxaneta bovenop

De uitdaging werd nog groter doordat de toren slechts één enxaneta bovenop had, in plaats van de gebruikelijke drie. Een enxaneta is de jongste deelnemer, meestal een kind, want van weinig gewicht, klein en behendig. Deze beklimt de toren tot aan de top en heft een hand op met vier vingers uitgestrekt, wat de Catalaanse vlag symboliseert. Dit gebaar markeert de succesvolle voltooiing van de castell.

Ondanks de verhoogde moeilijkheidsgraad en een moment van instabiliteit bij de derde ondersteuningsronde, wist de basis – bestaande uit ongeveer 500 personen en met een geschat gewicht van meer dan 12.000 kilo – stand te houden. De prestatie trok een menigte van bijna 6.000 toeschouwers die de centrale plein van Vilafranca vulden.

Wat zijn Castells?

Castells zijn indrukwekkende menselijke torens en vormen een Catalaanse traditie die jaarlijks op verschillende feesten en vieringen duizenden toeschouwers trekt. De torens worden zorgvuldig opgebouwd uit lagen van ‘castellers’, die elkaar ondersteunen en balanceren in een spectaculair staaltje van collectieve inspanning. De enxaneta beklimt vervolgens de toren en groet het publiek vanaf de top, wat de voltooiing van de castell symboliseert.

Castells vereisen een enorme fysieke kracht, een uitstekende balans en een diep vertrouwen tussen de castellers. De onderste lagen, bekend als de ‘pinya’, fungeren als een solide basis en absorberen de druk van de bovenliggende lagen. Hoe hoger de toren, des te groter de uitdaging en het risico.

Cultureel werelderfgoed

Deze traditie, die zowel moed als gemeenschapszin vereist, is door UNESCO erkend als immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. De recente prestatie van de Castellers de Vilafranca onderstreept de voortdurende evolutie en passie van deze unieke Catalaanse traditie.

Dit vind je misschien ook leuk