Dit fenomeen brengt meer dan 38.000 vierkante kilometer kustlijn in gevaar, volgens recent onderzoek. Een studie geleid door onderzoekers van het Italiaanse Nationaal Instituut voor Geofysica en Vulkanologie (INGV) en de Nederlandse Radboud Universiteit onthult dat in sommige delen van de Middellandse Zee het zeeniveau tot drie keer sneller stijgt dan in gebieden waar geen bodemdaling plaatsvindt. De verantwoordelijke voor deze aanzienlijke stijging is de subsidentie. Dat is het zakken van de grond, veroorzaakt door natuurlijke of menselijke activiteiten.
Lees ook: In 2050 zal een groot deel van de Spaanse kustgebieden jaarlijks overstromen
Antonio Vecchio, een van de onderzoekers, benadrukt: “Onze analyse toont aan dat door subsidentie in bepaalde Middellandse Zeegebieden het zeeniveau bijna drie keer sneller stijgt dan in stabiele gebieden.”
Herziening van eerdere schattingen
De onderzoekers baseerden hun studie op zeespiegelstijgingen zoals beschreven in het meest recente rapport van het Intergouvernementeel Panel over Klimaatverandering (IPCC), AR6. Hun bevindingen wijzen uit dat dit rapport de toekomstige stijging van de zeespiegel mogelijk onderschat. Ze vergeleken deze schattingen met waarnemingen van 51 punten langs de Mediterrane kust en satellietgegevens over verticale landbewegingen. Gemiddeld bleek de zeespiegel acht centimeter meer gestegen dan voorspeld. Deze bevindingen werden gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Research Letters.
38.500 vierkante kilometer in gevaar
Volgens het onderzoek zou dit kunnen leiden tot het verlies van 38.500 vierkante kilometer land aan de zee tegen het jaar 2150 in het Middellandse Zeegebied. Ongeveer 19.000 daarvan bevinden zich aan de noordkust.
Risico voor Spaanse oostkust
Landen zoals Egypte, Italië en Frankrijk lopen het grootste risico op landverlies, maar ook Spanje wordt getroffen. Risicogebieden omvatten onder meer de oostkust van het Iberisch Schiereiland, zoals de Ebro-delta.
Verstrekkende gevolgen
Dit fenomeen heeft niet alleen betrekking op het toekomstige verlies van land. De stijgende zeespiegel verhoogt het overstromingsrisico in kuststeden en heeft een bijzonder grote impact op stranden. En dat heeft op zijn beurt weer gevolgen voor het toerisme. Het verlies van kustgebieden kan ook de visserij schaden en nieuwe risico’s met zich meebrengen voor kustinfrastructuur zoals havens. In kuststeden kunnen de gevolgen zich uitstrekken tot woningen en bedrijven. Deze complexe situatie vereist dringend aandacht en actie om de gevolgen van deze dubbele bedreiging te mitigeren.