Calima zorgt voor modderregen in deze Spaanse regio’s

door admin
Calima

Bijna een dertigtal regio’s in Spanje kunnen tussen donderdag en vrijdag te maken krijgen met calima. Deze woestijnstof in de lucht in combinatie met regen kan leiden tot neerslag van modder, ook wel ‘bloedregen’ genoemd. De Spaanse weerdienst AEMET waarschuwt voor de gebieden die hierdoor getroffen zullen worden.

De komst van een DANA zorgt donderdag en een deel van vrijdag voor neerslag in grote delen van Spanje. In het weekend belooft het weer echter weer stabiel te worden. Zowel de minimum- als de maximumtemperaturen gaan dan weer stijgen. Dat meldt Cayetano Torres, woordvoerder van de Spaanse Meteorologische Dienst (AEMET).

Hevige regen in delen van Andalusië

Donderdag wordt een dag van bijna algemene regenval in Spanje. Dat is het gevolg van het front dat het noorden doorkruist en een DANA (geïsoleerde depressie op hoog niveau), ook wel aangeuid met ‘gota fría’ in het Spaans. Wat ‘koude druppel’ betekent. De neerslag is niet extreem hevig, met uitzondering van delen van het zuiden van Andalusië. In de provincie Cádiz en in Ceuta kan meer dan 15 liter per vierkante meter in slechts één uur vallen. De buien gaan vergezeld van onweer en zeslfs hagel wordt hier niet uitgesloten.

Verspreiding van de calima

Tegen het einde van de dag neemt al deze neerslag vanuit het westen af. De buien bereiken waarschijnlijk wel nog gebieden van de Pyreneeën, Aragón, het binnenland van Catalonië en de Valenciaanse Gemeenschap. Ook de Regio Murcia zal worden getroffen. Maar in het algemeen geldt, hoe meer naar het oosten, hoe zwakker en meer verspreid de regenbuien zullen zijn.

Zuidenwind met saharastof

Een zuidenwind draagt een stofwolk in suspensie vanuit de Canarische Eilanden naar het Spaanse vasteland. Daar drijft een westenwind het front met modderregen richting het oosten van het schierieland.

In de loop van de ochtend was de calima merkbaar in het westen van Spanje. Vooral in de provincies Sevilla, Córdoba, Badajoz, Cáceres, Salamanca en Zamora. In de loop van de middag zal het stof zich naar het oosten verplaatsen. Dan treft het ook de provincies Valladolid, Ávila, Palencia, Burgos, Soria, Madrid, Toledo, Guadalajara, Ciudad Real en Jaén.

In de loop van donderdagavond zal de calima zich naar het oosten van het schiereiland verplaatsen. Het zuiden van Aragón en het noorden van de regio Valencia zullen er dan wat van merken. Gedurende vrijdag kan het woestijnstof in combinatie met regen de provincies Zaragoza, Huesca, Lleida, Girona, Barcelona, Tarragona, Castellón, Valencia, Alicante, Murcia en de Balearen beïnvloeden.

Kijk op onze weerkaart

Wil je weten op welk tijdstip de stofwolk en de regenbuien welke plaatsen in Spanje aandoen, kijk dan in onze categorie ‘Het weer’ op het weerkaartje. Rechtsboven kun je dan kiezen voor regenkaartjes, temperatuurkaartjes, maar ook voor het kaartje dat wordt aangeduid met ‘masa de polvo’ (hoeveelheid stof). Klik dan op ‘play’ en zie hoe de stofwolk gedurende de rest van de dag en vrijdag over de kaart van Spanje beweegt.

Lees ook: Bloedregen onderweg naar Andalusië

Dit vind je misschien ook leuk