Málaga en andere delen van Andalusië maken zich op voor een ongewoon natuurverschijnsel dat bekend staat als “bloedregen”. Dit fenomeen staat op het punt het dagelijks leven in het zuiden van Spanje enigszins te ontregelen.
Een nieuwe DANA (een geïsoleerde depressie op hoog niveau) nadert Spanje. Dat gebeurt in combinatie met een koufront dat naar verwachting aanstaande donderdag opnieuw regen zal brengen. Het zal echter gaan om een wat aparte regen, namelijk vermengd met calima (woestijnstof uit de Sahara). Daardoor ontstaat wat La Opinión de Málaga aanduidt als ‘bloedregen’. Anderen noemen het modderregen. Het fenomeen wordt zo genoemd dankzij de karakteristieke roodbruine kleur die de regen aanneemt door de ijzeroxide deeltjes in het Saharastof, dat met de regendruppels mee naar beneden valt.
De impact van bloedregen
Samen met een koufront zal de “bloedregen” de lenteachtige temperaturen van boven de 20 graden Celsius van begin deze week verdringen. De depressie met regen zal gedurende donderdag vanuit de Atlantische Oceaan Spanje binnenkomen. Daar laat het dan het al in de lucht aanwezige Saharastof op het land neerdalen. Vrijdagochtend verplaatst het geheel zich dan richting de Middellandse Zee.
Dit type regen is bijzonder problematisch voor auto’s, gewitkalkte gevels en wasgoed. De mix van water en calima besmeurt alles op zijn pad met een klei-achtige, modderige laag.
Lees ook: Zuidoost-Spanje lijkt door calima even op Mars
De “bloedregen” zal niet alleen Málaga treffen, maar ook uitgebreide delen van Andalusië, Extremadura, en het zuiden van de hoogvlakte. Volgens de voorspellingen van Eltiempo.es is er een mogelijkheid dat het zelfs Cantabrië bereikt. Een lichtpuntje is dat hoe meer de DANA op donderdag vordert en zich naar de Middellandse Zee verplaatst, hoe meer de lucht vrij zal zijn van stof in suspensie.
Calima
Calima komt relatief veel voor op de Canarische Eilanden. Die liggen immers voor de kust van West-Afrika ter hoogte van de Sahara en bij oostenwind zit er vrijwel altijd woestijstof in de lucht. De meest ongewone episode vond plaats in maart, toen een deken van stof onze straten bedekte, de lucht een apocalyptische oranje tint kreeg en het stof half Europa bereikte. Bovendien met slecht weer regende het pure modder. Die modderregen kleurde hele dorpen bruin. Gevelreinigers konden wekenlang de hoeveelheid werk niet aan.
Na maart werd het nooit meer zo erg, maar kwam het woestijnstof herhaaldelijk terug. Zelfs in het noorden van Spanje, bijvoorbeeld in mei, toen de calima vergezeld ging van hoge temperaturen.
Niet ongebruikelijk
Hoewel het fenomeen opmerkelijk is, komt het relatief vaak voor. Verrassend in dit geval is de timing. Normaal gesproken worden episodes van calima verwacht aan het einde van de lente en het begin van de herfst. Het feit dat dit nu halverwege februari plaatsvindt, trekt extra aandacht van meteorologen.