Campertoerisme in Spanje op weg naar recordzomer

door admin
campers

De afgelopen jaren heeft de populariteit van autocaravans in Spanje een enorme vlucht genomen. Waar Spanjaarden voorheen de voorkeur gaven aan hotels, appartementen of campings, zien we nu – in navolging van buitenlandse toeristen, een duidelijke verschuiving naar deze mobiele vakantiehuizen op wielen.

Sinds 2015 zijn de verkoopcijfers van campers in Spanje exponentieel gegroeid, van 2.491 eenheden naar meer dan 9.000 in 2019. Deze trend zette zich voort tijdens de pandemie, toen de behoefte aan isolatie en veilige reisopties de vraag verder deed toenemen.

Prijzen door het dak

Ondanks de populariteit staan de prijzen van campers onder druk. De afgelopen jaren zijn deze met bijna 30% gestegen, mede door problemen in de toeleveringsketen en de oorlog in Oekraïne, waardoor belangrijke meterialen duurder werden of gewoonweg niet meer geleverd konden worden. De gemiddelde prijs van een camper ligt nu tussen de 60.000 en 70.000 euro, met uitschieters tot 200.000 euro voor de meest luxe modellen.

Een zomer zonder beperkingen

Francisco Jover, CEO van de Spaanse tak van de Sloveense fabrikant Adria Mobil, bevestigt dat 2024 het eerste jaar sinds de pandemie is zonder verkoop- en registratiebeperkingen. Hij voorspelt een recordzomer, met een verwachte groei van zowel het aantal verhuurders als kopers. Dit optimisme wordt gedeeld door Vicente Bayón van Roadsurfer, een startup die gespecialiseerd is in het online verhuren van campers. Bayón meldt een toename van 30% in de vraag naar huurcampers. Een significant deel van de klanten is bovendien afkomstig uit het buitenland.

Tekort aan camperplaatsen

Ondanks de stijgende populariteit, worstelt Spanje met een tekort aan speciale parkeer- en campingplaatsen voor campers. Volgens José Manuel Jurado, voorzitter van Aseicar, zijn er ongeveer 2.000 extra camperplaatsen nodig om aan de vraag te voldoen. Het gebrek aan faciliteiten veroorzaakt wrijving in sommige toeristische gebieden, waar lokale bewoners steeds vaker klagen over de overlast. Campers verschansen zich daar gerust weken met zijn alleen langs het strand, houden zo de broodnodige parkeerplaatsen bezet of kamperen in natuurgebieden waar dat eigenlijk niet is toegestaan.

Lok geen ‘furgofobia’ uit

Het groeiende aantal campers en kampeerbusjes op de Spaanse wegen en in de populaire toeristische bestemmingen vereist ook bewustzijn en respect van degenen die ermee reizen voor de omgeving. Op de drukstbezochte locaties is al sprake van enige ‘furgofobia’, (camper- of busjesfobie). Inwoners ergeren zich aan het vrijblijvende gedrag van sommige campereigenaars of -huurders. Ze laten afval slingeren, parkeren daar waar het niet kan of zorgen op de een of andere manier voor overlast. Al handhaaft de politie doorgaans wel goed, overlast is niet altijd te voorkomen. Bestuurders van campers dienen zich net als andere weggebruikers te houden aan de verkeersregels en verantwoord omgaan met parkeer- en campingvoorschriften. Dit betekent onder andere dat er niet mag worden gekampeerd op plaatsen waar dit niet is toegestaan, en dat afval altijd netjes moet worden opgeruimd.

Rooskleurige toekomst

Ondanks de uitdagingen blijft de toekomst van de campermarkt in Spanje er rooskleurig uitzien. De sector verwacht dit jaar een groei van minimaal 15%, waarmee het aantal verkochte eenheden weer boven de 9.300 zal uitkomen. Dit recordaantal voorspelt een spannende zomer voor zowel fabrikanten als vakantiegangers die kiezen voor deze flexibele en avontuurlijke manier van reizen door Spanje.

Drukke zomer

De sector schat dat er deze zomer zo’n 200.000 campers (en campers) op de Spaanse wegen zullen circuleren. Hieronder zo’n 120.000 met buitenlandse kentekenplaten. Dit vertegenwoordigt ruim een ​​half miljoen toeristen die gemiddeld 18 dagen reizen en gemiddeld 170 euro uitgeven. Er wordt geschat dat er het hele jaar door zo’n 350.000 campers en kampeerbusjes door Spanje rijden.

Nog een paar weetjes over campers in Spanje

  • Het camperpark in Spanje telt 90.000 campervoertuigen. Duitsland gaat wat aantallen duidelijk aan kop met 720.000 campers. Dan volgen Frankrijk, Engeland en Italië met respectievelijk 575.000, 261.000, 233.000 voertuigen.
  • De vloot van campers bestemd voor de verhuur in Spanje bedraagt 11.000 voertuigen.
  • De gemiddelde duur van het gebruik beslaat 120 dagen per jaar
  • De gemiddelde huurprijs per dag in het hoogseizoen voor een camper is 150 tot 190 euro.
  • De gemiddelde huurprijs per dag in het laagseizoen voor een camper is 90 tot 150 euro.
  • Om te overnachten in Spanje is er plek voor 105.800 campers; 95.000 op campings en 10.800 op camperplaatsen
  • In Spanje is het totaal aantal camperplaatsen 1.350. In Frankrijk, Duitsland en Italië ligt dat aantal respectievelijk op 6.350, 4.800 en 3.650.

(bron: Aseicar)

Dit vind je misschien ook leuk