Canarische Eilanden overwegen toeristenbelasting voor natuurgebieden

door admin
Canarische Eilanden overwegen toeristenbelasting voor natuurgebieden

De regionale minister van Toerisme en Werkgelegenheid, Jessica de León, deelde dit mee in een interview met het programma ‘Canarias en Abierto’ op Cadena SER. De León stelt dat het “logisch” zou zijn dat deze mogelijke heffing wordt geïnd door de lokale overheden van elk eiland. Ze verwijst naar het model van de Kunst-, Cultuur- en Toerismecentra (CACT) op Lanzarote. Hier betalen zowel toeristen als bewoners entree om beschermd natuurgebied, zoals het Nationaal Park Timanfaya, te bezoeken.

Lees ook: San Sebastian overweegt toeristenbelasting te heffen

Opbrengsten naar waterzuivering, afvalbeheer en onderhoud

“Als de regering de belasting toch zou heffen om deze vervolgens aan de lokale overheden te geven, dan lijkt het me effectiever als die overheden zelf bepalen welke natuurgebieden belastbaar zijn,” legt De León uit. Ze voegt eraan toe dat de opbrengsten kunnen worden gebruikt voor “waterzuivering, afvalbeheer, schoonmaak, onderhoud van wandelpaden en het verschaffen van meer informatie over het natuurgebied.”

Behoud van de natuurlijke gebieden

De minister geeft aan dat het doel van de mogelijke taks is om de natuurlijke gebieden van het eiland te behouden. Dit is belangrijk omdat de Canarische Eilanden niet alleen een toeristische bestemming zijn, maar ook thuis zijn voor unieke ecosystemen.

Reactie van toeristen

Toeristen reageren verdeeld op het nieuws. Sommigen vinden het een goed idee, als dit helpt bij het behoud van de prachtige natuur. Anderen vrezen echter dat dit een extra kostenpost wordt die ze liever vermijden.
Critici wijzen erop dat het invoeren van een dergelijke taks het toerisme kan schaden. Toerisme is immers een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor de eilanden.

Voorstel nog in onderzoeksfase

De León benadrukt echter dat het voorstel nog in de onderzoeksfase is. De lokale overheden zullen hun eigen fiscale regelgeving moeten vaststellen en bepalen hoe de belasting wordt besteed. Voor nu blijft het een punt van discussie in de regionale politiek.

Lees ook: Balearen willen ook ecotaks voor luxe jachten

Dit vind je misschien ook leuk