Canarische Eilanden slaan alarm: Asielopvang bijna uitgeput

door admin
Canarische Eilanden slaan alarm: Asielopvang bijna uitgeput

De eilanden hebben afgelopen zaterdag een ongekende toestroom van migranten ervaren. Volgens bronnen van het 112 Canarias en Salvamento Marítimo zijn er meer dan 1.000 migranten aangekomen, verspreid over zeven kwetsbare vaartuigen. Een daarvan had 320 mensen aan boord en bereikte het eiland El Hierro. Het was een historisch record.

Deze urgente situatie heeft ertoe geleid dat Fernando Clavijo, de president van de Canarische regering, een brief heeft gestuurd aan de Spaanse premier Pedro Sánchez. Hij vraagt om de activering van het Europese Mechanisme voor Civiele Bescherming om extra fondsen en middelen vrij te maken.

Verhoogde aankomsten en overbelasting

Op maandagochtend zijn er vijf boten met 570 migranten aangekomen op de eilanden. Hieronder 46 minderjarigen. Van deze groep kwamen 327 personen aan op El Hierro en 243 op Tenerife.

Gebrek aan coördinatie

Cabello bekritiseert de Spaanse centrale regering en betoogt dat deze de situatie niet de prioriteit geeft die deze vereist. Hij benadrukt het gebrek aan coördinatie tussen de ministeries, vooral na uitspraken van de minister van Binnenlandse Zaken, Fernando Grande-Marlaska, die beweerde dat de beschikbare middelen voldoende zijn.

Toenemend aantal niet-begeleide minderjarigen

Het aantal niet-begeleide minderjarige migranten overtreft nu de 4.000, een verontrustende stijging ten opzichte van de 3.800 die vorige week werden gerapporteerd. “De situatie blijft verslechteren, en de bezorgdheid neemt toe,” stelt Cabello.

Lees ook: Recordaantal migranten bereikt Canarische Eilanden

Cabello benadrukt dat de Canarische Eilanden een stabiele en voortdurende oplossing nodig hebben. Hij wijst op het falen van het huidige systeem, met als voorbeeld dat ondanks de afspraak om 347 minderjarigen naar het Spaanse vasteland te verplaatsen, er binnen vier dagen 400 nieuwe zijn aangekomen.

Mogelijke oplossingen?

Op de vraag naar mogelijke maatregelen om de instroom te beperken, verwijst Cabello naar overeenkomsten met derde landen en het inzetten van Frontex en andere maritieme bewakingsmechanismen. Het doel is om de uittocht van migranten te voorkomen en hun veilige terugkeer te waarborgen voordat ze hun leven op zee riskeren.

Lees ook: Spanje trekt 50 miljoen uit voor beter migratiebeheer

Dit vind je misschien ook leuk