Canarische Eilanden starten juridische strijd tegen de Spaanse staat over migratiecrisis

door Else BeekmanElse Beekman
Clavijo en Sánchez over migratiecrisis

De regering van de Canarische Eilanden, onder leiding van president Fernando Clavijo, heeft aangekondigd juridische stappen te zullen ondernemen tegen de Spaanse staat vanwege de manier waarop de migratiecrisis wordt aangepakt.

Clavijo verklaarde dat de eilanden, flink geraakt door de migratiecrisis, “in de steek zijn gelaten” door de centrale regering in Madrid. Via de sociale media gaf hij aan dat de Canarische Eilanden hun verantwoordelijkheid hebben genomen door voor de migrantenkinderen te zorgen [alleenreizende minderjarige migranten, red.], maar dat de steun vanuit de staat daarvoor onvoldoende is.

Beslissingen in de maak

In een interview met Radio Club Tenerife liet Clavijo weten dat de regering van de Canarische Eilanden harde beslissingen zal gaan nemen om de situatie aan te pakken. Hij beschuldigde de Spaanse regering ervan druk uit te oefenen op non-gouvernementele organisaties (NGO’s) die overbelast zijn door de vele migranten die dit weekend zijn aangekomen. Volgens Clavijo is er een grens overschreden die hij niet voor mogelijk had gehouden. De regering van de eilanden zal tijdens de komende vergadering van de Ministerraad de kwestie verder bespreken.

Reactie van de Spaanse regering

De Spaanse minister van Territoriaal Beleid, Ángel Víctor Torres, reageerde op Clavijo’s aankondiging. Hij stelde dat de president van de Canarische Eilanden probeert zijn coalitiepartner, de Partido Popular (PP), te beschermen door de schuld bij de centrale regering te leggen. Torres herinnerde eraan dat het de PP was die tegen de wetswijziging stemde, terwijjl dze voorzag in de verplichte herverdeling van migrantenkinderen over de autonome regio’s met overvolle opvangcentra.

Volgens Torres had de PP wijzigingen kunnen aanbrengen in de wetsvoorstellen in plaats van deze volledig af te wijzen. Hij benadrukte dat het debat over de opvang van minderjarige migranten 20.000 kinderen betreft op een totale bevolking van bijna 50 miljoen mensen. De afwijzing van de wetswijziging door de PP, mede onder druk van Vox, heeft volgens Torres de huidige problemen verergerd. Bovendien ligt de bevoegdheid voor de opvang van asielzoekers bij de autonome gemeenschappen en niet bij de centrale regering, zo klinkt het.

Lees ook: Vox verbreekt regeringscoalities met PP vanwege akkoord over migrantenkinderen