Vox verbreekt regeringscoalities met PP vanwege akkoord over migrantenkinderen

door admin
vox en migrantenkinderen

De extreemrechtse partij Vox heeft de regeringscoalities die de partij in verschillende autonome regio’s met de Partido Popular (PP) is aangegaan, opgezegd. Vox wijst met een beschuldigende vinger naar PP-leider Alberto Núñez Feijóo. De breuk komt nadat Feijóo instemde met de vrijwillige herverdeling van 400 niet-begeleide minderjarige migranten (menas).

Volgens Vox heeft Feijóo regionale presidenten gedwongen om vóór het plan te stemmen. Volgens de extreemrechtse partij gaat dat in tegen de afspraken die de coalities eerder hebben gemaakt over dit onderwerp.

Vox beschuldigt Feijóo ervan de coalities te breken in de vijf autonome gemeenschappen waar PP en Vox samen regeren: Valencia, Murcia, Aragón, Castilla y León en Extremadura. In een persbericht (hierboven ook te lezen in de tweet) stelt Vox dat Feijóo de regionale presidenten heeft opgedragen voor de herverdeling van de migrantenkinderen te stemmen, ondanks eerdere beloften om dit niet te doen. “De PP toont wederom haar bereidheid om de belangen van Spanjaarden te verraden door samen te werken met de PSOE”, aldus Vox.

Verdeling van migrantenkinderen

Het voorstel van de regering omvat de herverdeling van 110 migrantenkinderen over de autonome gemeenschappen waar PP en Vox samen regeren:

  • Aragón: 20 kinderen
  • Castilla y León: 21 kinderen
  • Valencia: 23 kinderen
  • Extremadura: 30 kinderen
  • Murcia: 30 kinderen

Daarnaast zal de Balearen, waar de PP in een minderheidsregering zit met externe steun van Vox, 10 kinderen opvangen.

Vox ziet het als ‘verraad’

Vox-leider Santiago Abascal heeft de afgelopen dagen herhaaldelijk gewaarschuwd dat zijn partij de coalities zou beëindigen als de PP instemt met de herverdeling van de migrantenkinderen. Abascal eist dat de regionale presidenten van de PP alle politieke en juridische middelen gebruiken om zich tegen het plan te verzetten. Volgens hem heeft Feijóo persoonlijk de presidenten van de autonome gemeenschappen benaderd om hen te dwingen voor te stemmen, wat hij beschouwt als een verraad aan de afspraken binnen de coalities.

Vijf regionale regeringen op losse schroeven

De breuk tussen Vox en de PP kan grote gevolgen hebben voor de stabiliteit van de regionale regeringen in Spanje. Met de aankondiging van Vox om de coalities te beëindigen, komen de regeringen in de vijf betrokken regio’s op losse schroeven te staan. Het is nu aan de PP om te reageren op de harde standpunten van Vox en de toekomst van hun samenwerking te bepalen.

Minderjarige migranten

De Canarische Eilanden zorgen momenteel voor meer dan 5.500 minderjarige migranten. Het gaat om voornamelijk mannelijke tieners uit Senegal, Mali, Gambia en Marokko. In 2023 spraken de autonome gemeenschappen af om 396 minderjarige migranten op te nemen. Slechts vier regio’s hebben deze afspraken nageleefd: Andalusië, Aragón, Asturië en Navarra. Andere regio’s, waaronder Catalonië en Madrid, hebben nog geen minderjarigen opgenomen.

Lees ook: De regering van de Canarische Eilanden voelt zich in de steek gelaten in migratiecrisis

Dit vind je misschien ook leuk