Canarische Eilanden willen energie-noodtoestand afkondigen

door admin
Canarische Eilanden willen energie-noodtoestand afkondigen

Dit wordt volgens hem “een sleutelpunt” in toekomstige energieplannen.
Zapata maakt zich zorgen over het feit dat de elektriciteitsaanbesteding langer duurde dan gewenst. De huidige infrastructuur van het eiland wordt in oude rapporten al beschreven als “geïsoleerd, zwak en onveilig”. “We hebben tien jaar en 2,5 miljard euro verspild aan investering en vernieuwing”, aldus de minister.

Lees ook: El Hierro dankzij hernieuwbare energie geheel zelfvoorzienend

Een onveilig systeem

Zapata pleit voor het versterken van de verbindingen tussen de eilanden en het bevorderen van hernieuwbare energiebronnen. Op dit moment draagt de Canarische archipel slechts 1,1% bij aan de nationale groene energie.

100% groene energie

Zapata benadrukte de noodzaak van “een brede strategische inzet” om het doel van 100% groene energieconsumptie tegen 2040 te bereiken. “Daarom is het essentieel om de energie-noodtoestand uit te roepen”, aldus de minister.

Kritiek en waarschuwingen

Casimiro Curbelo van de Agrupación Socialista Gomera heeft eveneens opgeroepen tot speciale maatregelen omdat hij vreest dat als er nog langer niets gebeurt, de kans op een nieuwe energie-uitval groot is. Dat kan catastrofale gevolgen hebben voor eilanden als Gran Canaria en Tenerife. 

Kwestie van tijd

Andere parlementsleden benadrukten ook het belang van snel handelen. Manuel Plasencia van de socialistische partij stelde dat er moeilijke tijden aankomen als er geen oplossing wordt gevonden. Raúl Acosta van de gemengde groep waarschuwde: “Wat we vandaag niet oplossen, zal in de toekomst slechter uitpakken.”

Imago en reputatie

Socorro Beato, een nationalistische parlementariër, wees op het dringende probleem dat deze elektriciteitsproblemen vormen voor het imago en de reputatie van de eilanden, en daarmee ook voor het leven van de toeristen die de eilanden bezoeken.

Geen vertrouwen

Carlos Ester, lid van de PP, viel het Spaanse regering hard aan. “We verwachten niets van hen”, zei hij en hekelde het vorige Canarische bestuur wegens een gebrek aan actie op het gebied van ecologische transitie.

Met de aankondiging van de energie-noodtoestand hoopt de Canarische regering een ommekeer te bewerkstelligen in de energiecrisis die de eilanden al jaren in de greep houdt. +

Lees ook: Hoe Madrid zich voorbereid op een grote stroomuitval

Dit vind je misschien ook leuk