Carles Puigdemont, de voormalige president van de Catalaanse regering, bereidt zich voor op zijn terugkeer naar Spanje in juli, na de verwachte goedkeuring van de amnestiewet.
Dit nieuws werd onthuld door Jordi Turull, de secretaris-generaal van Junts, in een interview met Rac1. Turull bevestigde ook dat Puigdemont zich kandidaat zal stellen voor de Europese verkiezingen op 9 juni.
Juridische obstakels
Turull, die onlangs herstelde van een hartaanval, verklaarde dat rechter Pablo Llarena van het Spaanse Hooggerechtshof de huidige voorzorgsmaatregelen binnen twee maanden na de inwerkingtreding van de amnestiewet, gepland voor mei, zou moeten opheffen. “Elke rechter die dit onmogelijk wil maken, zal zich schuldig maken aan machtsmisbruik”, aldus Turull.
Een onbetwiste kandidaat
Andere bronnen binnen Junts bevestigden Puigdemonts terugkeer zodra de wet is aangenomen. Puigdemont verblijft op dit moment in Waterloo (België) om aan de Spaanse justitie te ontkomen. Ze benadrukten ook dat Puigdemont de enige kandidaat is voor de partij bij de komende Europese verkiezingen.
Tsunami Democràtic en de Amnestiewet
Turull verzekerde dat de zaak van Tsunami Democràtic onder de amnestiewet zal vallen. In deze zaak zijn Puigdemont en Marta Rovira (ERC) als verdachten van terrorisme aangemerkt. Hij is ervan overtuigd dat de nieuwe wet, overeengekomen met PSOE en ERC, de goedkeuring van het Constitutioneel Hof zal krijgen. Mocht dit niet het geval zijn, waarschuwt hij, dan keert men terug naar het scenario van “Estatut 2.0”.
Amnestie in ruil voor begrotingen?
Turull zei dat er een sfeer is die “helpt bij het opbouwen van een overeenkomst”. Daarmee reageerde hij op de vraag naar een mogelijke overeenkomst met PSOE over de Algemene Staatsbegroting met PSOE in het kader van de amnestiewet. Echter, “met de begrotingen, begint men vanaf nul”, benadrukte hij. Daarmee herinnerend dat de amnestie deel uitmaakte van een overeenkomst voor de investituur van Pedro Sánchez als premier.
Een ‘wereldwijd referentiepunt’
Minister Félix Bolaños benadrukte dat de amnestiewet een “wereldwijd referentiepunt” zal zijn en “geschiedenis zal schrijven”. Dat deed hij voor de start van de Commissie van Justitie waar de overeengekomen tekst door PSOE, Junts en ERC werd goedgekeurd. Hij wilde niet specifiek ingaan op individuele gevallen, zoals dat van Puigdemont. Wel maakte hij duidelijk dat het de intentie is dat “alle betrokkenen bij het onafhankelijkheidsproces amnestie krijgen.