Spaanse musea zijn buitenlandse toeristen eeuwig dankbaar

door admin
Spaanse musea zijn buitenlandse toeristen eeuwig dankbaar

De Spaanse nieuwssite El Mundo Today schrijft donderdag over de dankbaarheid van Madrileense musea dat buitenlandse toeristen de grens zijn overgekomen om de Spaanse kunst te bewonderen. De afgelopen periode is er veel kritiek op het toelaten van buitenlandse toeristen in Spanje terwijl de Spanjaarden tijdens de Semana Santa niet mogen reizen. Toch heeft de komst van toeristen uit bijvoorbeeld Frankrijk ook pluspunten.

Spaanse musea op punt van sluiten door coronacrisis

Zo lieten enkele directeuren van musea in Madrid weten dat ze op het punt stonden om hun deuren voorgoed te moeten sluiten. Miguel Falomir van het Prado-museum is een van de directeuren die deze toeristen eeuwig dankbaar is. Hij staat de Spaanse pers met tranen in zijn ogen te woord: “Het is een wonder, een cultureel wonder dat we onze deuren nu niet hoeven te sluiten.”

Prado wilde emblematische stukken verkopen om seizoen te redden

De directeur van het Prado overwoog een paar weken geleden om enkele zeer bijzondere stukken te verkopen om de deuren open te kunnen houden. Zo wilde hij stukken van Goya en Velázquez verkopen om het seizoen te redden en de schulden te kunnen betalen. Dankzij voornamelijk Franse kunstliefhebbers die het Prado de afgelopen periode hebben bezocht, is dit vooralsnog niet nodig.

Schande dat buitenlandse kunstliefhebbers worden geweerd uit Spanje

Ook de directeur van het Reina-Sofia-museum is de Fransen dankbaar dat zij wel interesse tonen in de Spaanse kunst en vertelt dat de Fransen het cultureel erfgoed van de Spanjaarden hebben gered door massaal te komen toen ze zagen dat de Spaanse musea het moeilijk hadden.

Het Reina Sofia spreekt van een schande dat toeristen werden geweerd uit Spanje terwijl Spanjaarden de musea nauwelijks bezoeken. Directeuren van diverse musea in Spanje geven zelfs aan te overwegen om hun musea te verplaatsen naar Frankrijk om ‘dichterbij het publiek te zijn dat hun aanbod wel weet te waarderen’.

Dit vind je misschien ook leuk