Hangt Shakira een gevangenisstraf boven het hoofd?

door admin
Hangt Shakira een gevangenisstraf boven het hoofd?

Tenzij Shakira op het laatste moment een deal sluit met de Spaanse openbare aanklager, zal ze worden berecht voor belastingontduiking. Rechter Marco Jesús Juberías sloot het driejarige onderzoek af en vond “voldoende bewijs” om haar te berechten voor het ontduiken van 14,5 miljoen euro aan belastingen.

Er wordt beweerd dat de Colombiaanse zangeres haar rijkdom verborgen heeft gehouden via een netwerk van bedrijven in belastingparadijzen. Het openbaar ministerie beschuldigt Shakira Isabel Mebarak Ripoll van zes fiscale overtredingen. Als ze schuldig wordt bevonden kan ze een gevangenisstraf krijgen.

In het geldspoor van Shakira

Shakira Isabel Mebarak Ripoll is in de jaren 2012, 2013 en 2014 gestopt met het betalen van belasting in Spanje, hoewel ze daartoe verplicht was omdat haar fiscale woonplaats hier was”, schreef rechter Jesús Juberías in een gerechtelijk document waartoe El País toegang had.

De zangeres houdt vol dat ze in die jaren op de Bahama’s woonde en Spanje slechts “sporadisch” bezocht. In de Bahama’s is geen inkomstenbelasting verschuldigd. Maar deze bewering is herhaaldelijk ontkracht door belastinginspecteurs. Ze onderzochten het leven van Shakira in Barcelona, ​​waar ze samenwoont met FC Barcelona-voetballer Gerard Piqué, nauwkeurig.

Volgens gerechtelijke documenten had Shakira 14,5 miljoen euro aan Spaanse inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting moeten betalen. In plaats daarvan gebruikte ze een ‘reeks bedrijven’ om haar rijkdom te verbergen. De zangeres verscheen alleen als de echte houder “in bedrijven die zijn gevestigd in gebieden die als belastingparadijzen worden beschouwd”, aldus de tekst van het gerechtelijk onderzoek.

Bewijsverzameling geen bepaling van onschuld of schuld

Rechter Juberías steunde de argumenten van de Spaanse belastingdienst en de openbaar aanklager. Hij gaf echter aan dat deze fase van het proces alleen ging over het bepalen of er voldoende bewijs was van belastingfraude, niet de “onschuld of schuld” van Shakira.

De Belastingdienst en het verdedigingsteam van de zangeres staan ​​”diametraal tegenover elkaar”, aldus de gerechtelijke documenten. Als gevolg hiervan kan alleen een proces bepalen wie gelijk heeft.

Zaak gaat over de woonplaats van Shakira

Shakira heeft er alles aan gedaan om te voorkomen dat de zaak voor de rechter komt. De zaak draait om de woonplaats van de zangeres. Volgens de Spaanse wet is iemand fiscaal ingezetene als hij binnen een jaar 183 dagen in het land verblijft. De Spaanse Belastingdienst erkent dat Shakira in de betreffende jaren veel heeft gereisd voor haar werk. Deze reizen beschouwen ze echter als “sporadische afwezigheden”, aangezien ze terugkeerde naar haar woonplaats in Barcelona.

De rechter vond ook genoeg bewijs tegen een andere beklaagde in de zaak, de toenmalige advocaat en belastingadviseur van Shakira. De officier van justitie vroeg echter om de zaak tegen hem te seponeren, met het argument dat hij geen misdrijf had begaan.

De openbaar aanklager en de andere aanklagers in de zaak – de procureur van de Staat en de Catalaanse regionale regering – moeten nu een schriftelijk rapport indienen waarin ze de straf die ze Shakira willen opleggen, uiteenzetten.

De zangeres ontkent de beschuldigingen en beweert onschuldig te zijn. Ze heeft al 17 miljoen euro betaald aan de Belastingdienst. Bronnen van haar juridische team vertelden El País dat ze in beroep gaat tegen de beslissing van de rechter.

Dit vind je misschien ook leuk